[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/nsrs11.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/100x73\/nsrs11.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/nsrs11.png","size":"758.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Poslanici NSRS razmatraju izmjene i dopune Zakona o šumama

Razmatranjem izmjena i dopuna Zakona o šumama danas je u Banjoj Luci nastavljena sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS). 

Predložene izmjene i dopune Zakona o šumama imaju za cilj preciznije definisanje imovine javnog preduzeća, načina čuvanja šumskih drvnih sortimenata oduzetih u inspekcijskom nadzoru i proširenje mogućih poslovnih i organizacionih oblika izvođača radova u šumarstvu. 

Također, predloženim izmjenama precizirana je promjena namjene šumskog zemljišta. Prošireni su slučajevi u kojima se plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje, tako da se osim korisnika eksproprijacije predloženim izmjenama i dopunama uvodi obaveza plaćanja naknade i za koncesionara, za legalizacije izgrađenih stambenih objekata. 

Definisani su slučajevi u kojima se ne plaća naknada za izuzimanje zemljišta iz šumske proizvodnje. 

Savez opština i gradova u dosadašnjem periodu insistirao je na izmjenama zakona koji su se odnosili na način utroška sredstava koje Javno preduzeće šumarstva "Šume RS" uplaćuju jedinicama lokalne samouprave na ime korištenja šumskih resursa, što je izmjenama i dopunama prihvaćeno. 

Na dnevnom redu ovog drugog nastavka redovne sjednice entitetskog parlamenta je više od deset tačaka, među kojima izmjene i dopune zakona o koncesijama, upravljanju otpadom, te zaštiti životne sredine. 

Očekuje se burna rasprava o novom poslovniku Narodne skupštine RS, budući da se opozicija ne slaže s pojedinim predloženim rješenjima.

Predviđena je i rasprava o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, zatim o krivičnom postupku, kao i razmatranje konsolidovanog izvještaja o izvršenju entitetskog budžeta u prošloj godini.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!