[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/210705-milorad-dodik6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/100x73\/210705-milorad-dodik6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/21\/210705-milorad-dodik6.jpg","size":"53.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Odgovor Dodiku iz Bijeljine:Da je bilo više posjeta poput Džaferovićeve atmosfera u BiH bila bi puno drugačija

Dokle ide histerija i neprincipijelnost SNSD-a pokazala je jučerašnja posjeta člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića Bijeljini tokom koje se sastao i sa gradonačelnikom ovog grada Ljubišom Petrovićem. Iz SNSD je ekspresno zatražena ostavka gradonačelnika jer je prijemom Džaferovića izdao interese RS-a.

Ako ćemo pošteno ovakvih posjeta lokalnim zajednicama Džaferović, ali i svi visoki funkcioneri su trebali imati puno više i puno češće, ali nikako ne mogu biti predmet osude i poziva na smjenu gradonačelnika jer radi svoj posao. Njima bi se trebali relaksirati odnosi između predstavnika različitih etničkih skupina i uspostavljati bolja saradnja različitih nivoa vlasti. Džaferović je u Bijeljinu došao obići povratnike, a Ljubiša Petrović je i njihov gradonačelnik.

- Grad Bijeljina je grad čija su vrata otvorena za saradnju sa svima, a ja kao gradonačelnik nemam problem da se sastanem sa svakim s kime se može postići dogovor za dobrobit naroda Semberije,  reakcija je Petrovića na prozivke iz SNSD-a.

Uz to Petrović je napomenuo kako je sa Džaferovićem bio sat vremena što je mnogo manje nego što to skoro svakodnevno čine članovi SNSD-a. Uputio je prijedlog SNSD-u da raskine koaliciju sa SDA na svim nivoima ako smatraju da ne treba razgovarati sa njihovim predstavnicima.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik se definitivno pogubio u novonastaloj situaciji koju je sam režirao, pa više ne zna ni šta govori tako da sve češće demantuje samog sebe. Samo prije nekoliko dana Bošnjacima iz RS-a slao je poruke da ne trebaju biti zabrinuti i da će se vlast u RS-u brinuti o njima kao ostalim građanima. Svojim otvorenim vratima Petrović je samo praktično pokazao vlastitu spremnost da bude gradonačelnik svih građana Bijeljine. Kao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije samo predstavnik Srba kako on to voli predstavljati, a njegovi partneri u vlasti zdušno podržavaju jer i oni žele eskluzivitet predstavljanja naroda, već je predstavnik građana RS-a koji svakako ne mogu glasati ni za koga osim za kandidata iz srpskog naroda. Ne tako davno svoju prednost u odnosu na oponente u RS-u i sam je Dodik bazirao na podršci Bošnjaka.

Da sumiramo posjeta kao što je bila Džaferovićeva Bijeljini treba biti što više. Da se to intenzivnije radilo i ranije sigurno bi atmosfera u BiH danas bila puno drugačija. Džaferović i ostali visoki funkcioneri u BiH plaću primaju od svih građana i trebali bi da se brinu o svima, a ne samo o Bošnjacima, Srbima i Hrvatima. Zato bi bilo dobro da Džaferovićeva posjeta Bijeljini nije zabadanje prsta u oko Miloradu Dodiku, već utemeljenje jedne nove prakse koja može i treba zbližiti ljude iz različitih gradova. Predsjedništvo BiH je kolektivni šef države i njegovi članovi bi trebali biti prisutni na svakom pedlju BiH. Što nije tako neka svako položi račune, na izborima, piše nap.ba.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!