[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/avion-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/100x73\/avion-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/22\/avion-1.jpg","size":"31.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Portugal obustavlja letove prema i iz Britanije

Portugal od subote zaustavlja letove prema i iz Velike Britanije,  zbog nove varijante COVID-19 koja je prvi put identificirana u Velikoj Britaniji.

Taj potez uslijedilo sedmicu dana nakon što je britanska vlada zaustavila letove prema i iz Portugala u pokušaju da spriječi da varijanta otkriven u Brazilu dođe do Ujedinjenog Kraljevstva. Portugalska vlada je tu odluku nazvala "apsurdnom".

Portugal ima najvišu sedmodnevnu prosječnu stopu novih slučajeva na 100.000 stanovnika i najveću stopu novih smrtnih slučajeva, pokazuju podaci Univerziteta Johns Hopkins,  prenosi AP.

Portugalski premijer Antonio Costa objavio je nakon video samita čelnika Evropske unije u četvrtak navečer da će između Portugala i Velike Britanije biti dozvoljeni samo repatrijacijski letovi za građane koji se žele vratiti kući.

Desetine hiljada Britanaca, većinom penzionera, borave u Portugalu, dok su stotine hiljada Portugalaca posljednjih godina otišli raditi u Britaniju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!