[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/mike-pompeo-xinhua.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/100x73\/mike-pompeo-xinhua.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/08\/mike-pompeo-xinhua.jpg","size":"257.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Pompeo tvrdi da savezničke demokratije moraju zajednički raditi

Američki državni sekretar Mike Pompeo u petak je istaknuo potrebu da savezničke demokratije zajednički rade, navodeći da stavovi Trumpove administracije prema ulaganjima u NATO, Iranu, kineskoj tehnologiji i rusko-njemačkom plinovodu imaju za cilj da brane teško stečene slobode.

Govoreći u Berlinu na ceremoniji obilježavanja godišnjice pada Berlinskog zida, Pompeo je izjavio da se sada, 30 godina kasnije, autoritarizam ponovo uzdiže.

Navodeći ruske akcije u Ukrajini i kinesko gušenje nezadovoljstva, Pompeo je kazao da "moramo priznati da se slobodne zemlje svojim vrijednostima natječu s neslobodnim zemljama".

Šef američke diplomatije istaknuo je da je to razlog zašto se SAD protive plinovodu Sjeverni tok 2, jačaju pritisak na Iran, upozoravaju na razvoj kineske mreže 5G i traže od članica NATO-a da povećaju ulaganja.

- Ako mi ne predvodimo, ko će predvoditi? - izjavio je Pompeo, prenosi Associated Press.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!