[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/23\/mike-pompeo-washington-press-xinhua-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/23\/100x73\/mike-pompeo-washington-press-xinhua-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/23\/mike-pompeo-washington-press-xinhua-2.jpg","size":"60.55","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pompeo optužuje Khameneija da "laže" o pandemiji virusa u Iranu

Američki državni sekretar Mike Pompeo u ponedjeljak je optužio iranskog ajatolaha Ali Khameneija da je lagao o pandemiji koronavirusa nakon što je iranski vrhovni vođa odbio američku pomoć svojoj teško pogođenoj zemlji.

U televizijskom obraćanju u nedjelju, Khameni je opisao Amerikance kao "šarlatane" i optužio je Washington da je održao virus u životu.

Pompeo je u saopćenju također koristio oštar rječnik, optužujući "iransku vodeću terorističku avokompaniju" Mahan Air da je uvela, kako ga je nazvao, "Wuhanski virus" nastavkom letova prema Kini.

 - Režim nastavlja da laže iranski narod i svijet o broju zaraženih slučajeva i smrti, koji su nažalost daleko viši od onih koje režim priznaje - izjavio je Pompeo.

Kazao je da Sjedinjene Države ostaju otvorene za ponudu pomoći i da "neumorno rade" na razvijanju vakcine.

- Khamenei je odbio tu ponudu jer neumorno radi na stvaranju teorija zavjere i daje prioritet ideologiji nad iranskim narodom - tvrdi Pompeo.

Također je nagovjestio da će se Sjedinjene Države usprotiviti prvom zahtijevu Islamske Republike za kreditom MMF-a, u kome Washington praktično ima pravo veta, optužujući iransko črelništvo da finansira "terorizam u inostranstvu" s resursima te finansijske institucije.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa održava svoju politiku "maksimalnog pritiska" na Iran teško pogođen epidemijom virusa, dok je zvanični broj mrtvih u epidemiji premašio 1.800.

Trump, koji je blizak s ljutim iranskim neprijateljima Saudijskom Arabijom i Izraelom, nastoji prekinuti iransku kompletnu prodaju nafte, a dvije zemlje često su vodile sukobe preko svojih savezničkih snaga u Iraku, prenosi AFP.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!