[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/271020biblioteke-markice.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/100x73\/271020biblioteke-markice.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/27\/271020biblioteke-markice.jpg","size":"69.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Podsjetiti se na važnost učešća biblioteka u izgradnji društva znanja

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini ove godine bit će obilježen četvrti put, 30. oktobra, a partneri u realizaciji tog događaja su Univerzitet u Sarajevu, Sveučilište u Mostaru i Kantonalna biblioteka Bihać.

Ovogodišnji moto Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je "Biblioteka bez zidova", a fokus grupa su učenici osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda.

- Cilj obilježavanja Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH je podsjetiti na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. Moto 'Biblioteka bez zidova' bi nas trebao podsjetiti da biblioteke nisu zidovi, nego bibliotekari. Bibliotekar je osoba koja pronalazi informacije – kazala je na pres-konferenciji koordinatorica Akcijske grupe Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u BiH uime Univerziteta u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo.

Prorektorica za kvalitet Univerziteta u Sarajevu Dušanka Bošković istakla je da ovaj dan podsjeća na čari koje su nam biblioteke pružale u djetinstvu te na značaj koje one imaju u obrazovanju.

Emina Dedić Bukvić sa Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu govorila je o izazovu koje pruža zvanje školskog bibliotekara te o potrebnim kompetencijama za ovo zvanje, dok je Feđa Kulenović sa Odsjeka za komparativnu književnost i informacijske nauke Filozofskog fakulteta u Sarajevu istakao da današnji savremeni bibliotekar treba posjedovati i informatička znanja i pismenost te da biti bibliotekar ne znači više samo čitanje književnosti.

-U današnje vrijeme pandemije, informacija i dezinformacija, bibliotekari i bibliotekarke imaju još značajniju ulogu. Bave se i informacijskim opismjenjavanjem - kazao je Kulenović, dodavši da bibliotekari ne treba više da budu samo unutar institucija nego i da pomognu drugima da znanje pronađu bilo gdje.

Obilježavanje Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama u Bosni i Hercegovini 2020 na Univerzitetu u Sarajevu se realizira kao nastavak aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) - "Umrežena biblioteka – službe podrške: Modernizacija biblioteka u zemljama zapadnog Balkana kroz razvoj osoblja i reformu bibliotečkih usluga".

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!