[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/sff-4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/100x73\/sff-4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/sff-4.jpg","size":"404.11","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Podrška UNESCO-a za studiju o uticaju Sarajevo Film Festivala na BiH

Sarajevo Film Festival dobio je podršku UNESCO-a za provođenje studije o kulturnom, ekonomskom i društvenom uticaju Festivala na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

Studija će biti provedena u saradnji s međunarodnom konsultantskom kompanijom Olsberg SPI, specijaliziranom u području kreativnih industrija. Olsberg SPI od 2015. vrši mjerenja uticaja Sarajevo Film Festivala, što će omogućiti izradu duboke longitudinalne analize prema UNESCO smjernicama za procjenu uticaja Festivala.

Rukovodilac industrijskog odjela Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović izjavio je da je to, nakon što je UNESCO na svoju listu kreativnih gradova uvrstio Sarajevo kao grad filma a Kanton Sarajevo najavio nove finansijske inicijative za podršku filmskoj i TV produkciji, pravi trenutak za provođenje jedne takve studije.

- Nadamo se da će studija omogućiti stručni uvid u mogućnosti izmjene kulturne politike grada i Kantona radi oživljavanja cjelokupnog sektora filmske i TV produkcije u Sarajevu - rekao je Marjanović.

Međunarodni fond za kulturnu raznolikost UNESCO-a podržava implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza iz 2005. tako što doprinosi razvoju dinamičnog kulturnog sektora u zemljama u razvoju.

Rezultati studije će biti predstavljeni tokom narednog Sarajevo Film Festivala 2020., saopćeno je iz SFF-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!