[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/16\/ustavni-sud-bih-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/16\/100x73\/ustavni-sud-bih-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/16\/ustavni-sud-bih-2.jpg","size":"383.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS

Petnaest zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podnijelo je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske.

Kako je danas Feni kazao zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Šemsudin Mehmedović, zahtjev za ocjenu ustavnosti podnesen je zbog kršenja odredbi Ustava Bosne i Hercegovine u pogledu nadležnosti za izdavanje licenci za međunarodni transport, jer „ono što nije nadležnost entiteta ne može stajati u entitetskom zakonu“.

Konkretno, zahtjev za ocjenu ustavnosti osporenog zakona podnesen je radi povrede člana III Ustava BiH koji se tiče nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i odnosa između institucija Bosne i Hercegovine i entiteta.

Komentirajući upit u vezi s tim, Mehmedović navodi kako se povreda odredbi Ustava BiH sastoji u propisivanju materije međunarodnog transporta i izdavanja licenci za njegovo vršenje na način učinjen članom 9. Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju RS i na temelju njega donesenog Pravilnika o uvjetima i postupku izdavanja licenci prijevoznika, izvoda iz licence i načinu označavanja vozila, koji su u direktnoj suprotnosti sa članom 5. Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu BiH.

Precizirao je kako je osporenim zakonom ostavljena mogućnost da RS izdaje licence za međunarodni transport, odnosno da te entitetske licence zamjenjuju licence koje izdaje Ministarstvo prometa i komunikacija BiH, a što je u suprotnosti s Ustavom BiH.

- Očekujemo da se Ustavni sud BiH očituje o tom pitanju u što skorije vrijeme - kazao je Mehmedović.   

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!