[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-9fd928f7eeac0f00ba1df1b0ea8d86cd.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/100x73\/l-9fd928f7eeac0f00ba1df1b0ea8d86cd.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/26\/l-9fd928f7eeac0f00ba1df1b0ea8d86cd.jpg","size":"43.33","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Počinje isplata 2,7 miliona KM duga zaposlenicima organa i institucija KS

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti na realizaciji izvršnih sudskih presuda po Javnom pozivu za zaključenje vansudskih nagodbi od 22. novembra prošle godine, a u cilju izmirenja finansijskih potraživanja iz radnog odnosa koja su pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama dosuđena zaposlenicima u organima i institucijama.

Po ovom pozivu, u skladu sa planiranim sredstvima u budžetima Kantona Sarajevo za 2021. i 2022. godinu, do sada je ukupno realizovano 14,2 miliona KM, čime je prema procjeni ostvarena ušteda po osnovu zaključenih nagodbi u iznosu od oko 9,2 miliona KM za iznos zateznih kamata, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Danas se nastavlja isplata sredstava zaposlenicima u organima i institucijama, kao i opunomoćenim advokatima koji su zaključili Ugovore o vansudskim nagodbama sa Vladom KS u iznosu od 2.708.407,93 KM.

Na ovaj način doći će do uštede i zaštite budžetskih sredstava u značajnom iznosu po osnovu zateznih kamata.

Procjena je da će realizacija iznosa od preko 2,7 miliona KM dovesti do uštede u budžetu KS za 2022. godinu u iznosu od 1,7 miliona KM. Do sada je ukupno zaključeno je i realizovano 1.800 potpisanih Ugovora o vansudskoj nagodbi po javnom pozivu iz 2021. godine.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija nastavljaju aktivnosti vezane za izmirenja nastalih obaveza po osnovu izvršnih sudskih presuda iz radnog odnosa, a sve u skladu sa budžetskim mogućnostima za svaku fiskalnu godinu.

Opredijeljenost Vlade i Ministarstva finansija je da dobrim finansijskim upravljanjem i izmirenjem nastalih finansijskih obaveza po osnovu izvršnih sudskih presuda iz radnog odnosa u razumnom vremenskom periodu, zaštite budžet Kantona Sarajevo i ostvari uštede u svim budžetima, navodi se u saopćenju.

Navedena aktivnost predstavlja i izvršenje obaveza iz Akcionog plana Vlade KS koji predviđa da u roku od pet godina, u skladu sa budžetskim mogućnostima, realizuju sve izvršne sudske presude iz radnog odnosa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!