[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/trump.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/100x73\/trump.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/22\/trump.jpg","size":"328.70","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Počeo proces opoziva Trumpa: Većinu imaju republikanci

 Američki Senat, u kome većinu imaju republikanci, odbacio je pokušaje demokrata da obavežu Bijelu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini, prenosi Glas Amerike (VOA). Tu odluku je Senat donio jučer, tokom prvog dana suđenja u procesu opoziva predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

U trenutku početka suđenja u procesu opoziva američki predsjednik nalazio se na Svjetskom ekonomskom forumu u švajcarskom Davosu.

Prva obaveza Senata, koga predvode republikanci, bilo je izjašnjavanje o vremenskom okviru i pravilima čitavog procesa – koju je predložio Mitch McConnell, lider većinskih republikanaca u Senatu.

Po rezoluciji koju je predložio McConnell – predstavnici demokrata, koji u procesu opoziva obavljaju funkciju tužioca kao i pravni tim predsjednika, imaju po dvadeset četiri sata u naredna tri dana da predstave svoje viđenje slučaja, prenosi VOA.

Republikanska većina u Senatu je odbacila prva tri predložena amandmana demokrata na početku suđenja Trumpu u postupku opoziva, čime je naznačeno kako bi ovaj proces mogao izgledati i kakav će biti konačan ishod.

 

(Patria)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!