[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/davos01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/100x73\/davos01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/23\/davos01.jpg","size":"308.37","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

PMI objavio Bijelu knjigu pod nazivom 'Unsmoke Your Mind'

Dok se i dalje zalaže za veću transparentnost, objektivno ispitivanje nauke i otvorenu raspravu o stvaranju odgovarajuće zakonske regulative za bezdimne alternative, Philip Morris International Inc. (PMI) objavio je na konferenciji za novinare u Davosu, u okviru Svjetskog ekonomskog foruma, novu Bijelu knjigu pod nazivom "Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja za budućnost bez dima“.

Dokument, koji za osnovu ima nezavisno istraživanje - koje je naručio PMI i sproveo Povaddo među 17.251 odraslom osobom u dobi od 21 do 74 godine u 14 zemalja - ispituje javno mišljenje o regulatornom, naučnom i korporativnom segmentu, u svjetlu sve većeg usmjerenja PMI ka unapređivanju proizvoda bez dima, koji bi trebali što prije zamijeniti cigarete.

Bijela knjiga pokazuje izoštren interes javnosti za otvorenom naukom i politikama zasnovanim na činjenicama u vezi s bezdimnim alternativama klasičnim cigaretama. Skoro 9 od 10 ispitanika (87 posto) smatra da „prilikom razvoja propisa, vlade, regulatori i tijela javnog zdravstva trebaju razmotriti aktuelne naučne dokaze koji se odnosi na e-cigarete i duhanske proizvode koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan.“

Daljnja potpora znanstvenoj utemeljenosti ovoj kategoriji jeste činjenica da se 89 posto ispitanika složilo da "prije nego što se potrošačima predstave e-cigarete i duhanski proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan, proizvođači moraju sprovesti snažne naučne procjene svojih proizvoda."

Alternativni proizvodi bez dima nude zdravorazumski pristup javnom zdravstvu -  rekao je Jacek Olczak, izvršni direktor PMI-a.

- U vremenu kada je povjerenje u vlade i organizacije na najnižem nivou ikada, ključno je zasnivati ​​odluke na nauci i činjenicama. Za PMI, ovo istraživanje pojačava važnost transparentnosti u dijeljenju naučnih dokaza koje stoje iza naših proizvoda bez dima, čineći ih otvorenima za sve, bilo da su to vlade, regulatori, naučnici, akademici ili opća javnost - kazao je 

Iako je najbolje potpuno odustati od duhana i nikotina ili ih nikada ne početi koristiti, realnost je da postoje milioni odraslih pušača koji bi u nedostatku bolje alternative, nastavili pušiti. Nauka i tehnologija su sada stvorile ove bolje alternative, kojima odrasli muškarci i žene trebaju imati pristup. Ukoliko im se onemogući pristup tim naučno utemeljenim proizvodima, oni će i dalje nastaviti pušiti, navode iz PMI.

Kako se broj naslova o alternativnim bezdimnim proizvodima povećava, Bijela knjiga „Unsmoke Your Mind” istražuje izazovna pitanja koja javnost danas ima o ulozi ovih proizvoda, a posebno se baveći sljedećim:

• Mi i ja: Da li društva, uopće, brinu o pušačima?

• Nauka osvjetljava, nauka zasljepljuje: Da li potrošači uzimaju naučne dokaze ozbiljno ili zanemaruju „nauku”“ samo kao još jedan marketinški trik?

• Doba nepovjerenja: Kako (ne)povjerenje utiče na stav prema bezdimnim alternativama?

• Obećanje i prijetnja novog: kako možemo biti sigurni da su inovacije bolje od onoga što zamjenjuju?

• Veliko nije uvijek loše: Postoje li ozbiljne alternative „velikom” u svijetu od 7,8 milijardi ljudi?

Bijela knjiga  "Unsmoke Your Mind: Pragmatični odgovori na teška pitanja za budućnost bez dima“, može se pročitati  posjetom na: www.pmi.com/UYMwhitepaper.

PMI je, kako podsjećaju iz te kompanije, naručio od Povaddo LLC da sprovede internetsko istraživanje među 17.251 odraslih muškaraca i žena, u dobi od 21 do 74 godina u 14 zemalja: Argentina, Australija, Brazil, Njemačka, Hong Kong, Izrael, Italija, Japan, Meksiko, Holandija, Norveška, Rusija, Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Istraživanje je sprovedeno od 4. do 19. decembra 2019. godine na maternjim jezicima ispitanika. Studija nosi ukupnu grešku od +/- 0,75% sa intervalom pouzdanosti od 95%.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!