[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/izrael-naselja-gradnja-doseljenici-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/100x73\/izrael-naselja-gradnja-doseljenici-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/18\/izrael-naselja-gradnja-doseljenici-aa.jpg","size":"138.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

PLO: Izrael odobrio gradnju 12.159 stambenih jedinica na Zapadnoj obali

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je da su izraelske vlasti od početka 2020. godine odobrile gradnju novih 12.159 stambenih jedinica na području okupirane palestinske Zapadne obale.

Izraelska vlada je odobrila gradnju 3.212 dodatnih stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima podignutim nakon okupacije Zpadne obale.

“Ti potezi izraelske vlade su uslijedili nakon što je posredstvom SAD-a potpisala sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom“, navodi se u saopćenju PLO-a, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz PLO-a također poručuju da su takvi izraelski potezi oprečni međunarodnom pravu, rezolucijama Ujedinjenih nacija, ali i prkošenje međunarodnoj zajednici.

Vlasti Izraela su sredinom septembra u Bijeloj kući potpisale sporazum o normalizaciji odnosa s UAE-om i Bahreinom.

Zvanični Abu Dabi i Manama tvrde da su tim sporazumima zaustavili izraelski plan aneksije skoro trećine Zapadne obale. Međutim, izraelski zvaničnici, uključujući i premijera Benjamina Netanyahua, tvrde da je plan aneksije samo prolongiran, ali je i dalje aktuelan.

Izrael je izdao i tri naredbe vojsci te zemlje za konfiskaciju 11.000 dunuma palestinske zemlje u okupiranoj Jordanskoj dolini na Zapadnoj obali.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!