[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/pppp.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/100x73\/pppp.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/15\/pppp.jpg","size":"73.65","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

PERUĆICA: Prašuma u kojoj nema majmuna

U okviru Nacionalnog parka Sutjeska, na samoj granici sa Crnom Gorom nalazi se jedan u nizu bisera prirode u Bosni i Hercegovini – prašuma Perućica.

Foto: Haris Čalkić ([email protected])

- Jedan posjetilac me pitao, ima li ovdje majmuna, a bio je ozbiljan. Rekao sam mu nema, pojeli ih lavovi – sa smješkom na licu prepričava Vlado Lalović, vodič i čuvar u Nacionalnom parku Sutjeska, zadužen najviše za prašumu Perućicu. Podrazumijeva se da je netaknuta i bez imalo ili vrlo malo ljudskog utjecaja na njen razvoj. Jedina i najveća u Evropi, Perućica, nalazi se u Bosni i Hercegovini, na obroncima Zelengore, Volujaka, Bioča i najviše planine u BiH – Maglića. Na dva dijela siječe je Perućički potok, koji na jednom dijelu formira vodopad Skakavac visok čak 75 metara. Površina Perućice je 1.434 hektara.

Samo pozitivno

Svi se mi bavimo teškim stvarima, a treba da se više bavimo laganijim a profitabilnijim stvarima – smatra Zoran Čančar, v.d. direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

A Perućica ima dosta toga pozitivnog za ponuditi. Ovo je područje netaknute prirode sa nevjerovatnim bogatstvom flore i faune.

Endemskih vrsta ima toliko da ih ne bi mogao nabrojati – ističe vodič Vlado.

Specifičnost ovog područja i jeste izmjenjivanje više vrsta šume na relativno malom prostoru, tako od šumskih zajednica možemo naići na crnu i bijela johu, hrast kitnjak, grab i crni bor, predplaninsko bukovo drvo i klekovinu bora, smreku, jelu, smrču i mnoge druge vrste koje je rijetko naći bilo gdje u Evropi. Posebno se ističu nekadašnje tri sestre – najviša stabla u Perućici. Jedno je palo tako da su sada ostale dvije sestre. Riječ je o stablima smrče.

Po nekim procjenama, ova stabla su visoka između 50 i 70 metara – objašnjava Lalović i kaišem premjerava obim stabla – a obim je, uf, četiri i po metra – dodaje.

 

Varljiva tišina

Posmatrajući šumsko bogatstvo Perućice i gustinu raspoređenosti stabala koja na pojedinim dijelovima dostiže i 1,000 kubika po hektaru, imamo priliku uživati u nevjerovatnoj tišini. Da nismo sami povremeno nas podsjeti pokoji huk sove ili cvrkut ptica. Ne treba se zavaravati, iako nema lavova i tigrova, u ovoj prašumi broj životinjskih vrsta je impresivan: medvjed, vuk, lisica, divokoza, kuna zlatica i bjelica, divlja mačka, vepar te mnoge druge. Ništa manje impresivno nije ni letačko društvo koje čine suri orao, tetrijeb - gluhan, krstaš, sivi soko, crvenorepi kos, jarebica kamenjarka, lještarka i mnoge druge ptice.

99-5.jpg

Sa Perućicom se ne treba igrati – poručuje Lalović -  Znao sam slikati medvjeda sa svega 15 metara udaljenosti, jednom sam snimio i čopor vukova. Posebno zastrašujuće, ali i lijepo je slušati navečer vukove kada pođu zavijati – prepričava.

Upravo zbog neželjenih susreta, ali i same neprohodnosti terena, po pravilu se ne smije ići bez obučenog vodiča. Ulazak u park košta 5 KM a vodička usluga 150 KM bez obzira na veličinu grupe. Ukoliko želite osjetiti netaknutu prirodu – ovo je mjesto za vas.

66-9.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!