[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/pentagon-6.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/100x73\/pentagon-6.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/18\/pentagon-6.jpg","size":"444.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Pentagon: Pokrenut proces isključenja Turske iz programa F-35

Pentagon je saopćio da je započet proces isključivanja Turske iz projekta F-35, zbog nabavke ruskog protuzračnog sistema S-400.

"Pored toga, SAD i dalje pridaje veliki značaj strateškom partnerstvu s Turskom", stoji u saopćenju Pentagona, prenosi agencija Anadolija.

Ranije u srijedu, Sjedinjene Američke Države su poručile da je daljnje učešće Turske u programu F-35 "nemoguće" zbog nabavke ruskog protuvazdužnog sistema S-400.

- Odluka Turske o kupovini ruskih sistema S-400 protuzračne odbrane onemogućava njeno stalno učešće u programu F-35 - navela je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće u saopćenju.

- F-35 ne može koegzistirati s ruskom platformom za prikupljanje obavještajnih podataka koja će se koristiti za praćenje njenih naprednih mogućnosti - dodala je.

Istakla je da kao saveznici NATO-a, SAD i Turska i dalje dijele odnose koji je "višeslojni, a ne isključivo fokusirani na program F-35".

- Naši odnosi na vojnom nivou su snažni i mi ćemo nastaviti da intenzivno sarađujemo s Turskom, ali ipak imajući u vidu ograničenja zbog prisustva sistema S-400 u Turskoj - kazala je Grisham.

Ministarstvo odbrane Turske je saopćilo da je nastavljena isporuka odbrambenog raketnog sistema S-400, koji ta zemlja nabavlja od Rusije.

Sporazum koji su Turska i Rusija postigle o kupoprodaji antiraketnih sistema S-400 izazvao je oštre kritike iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), što je dovelo do tenzija u američko-turskim odnosima. Zvanični Washington tvrdi da će nabavka sistema S-400 ugroziti tursku poziciju u projektu vojnih aviona F-35.

Turska tvrdi da sisteme S-400 neće inkorporirati u sisteme NATO-a i da ni na koji način neće ugroziti saveznike. Zvanična Ankara je pozvala na formiranje zajedničke stručne komisije sa zadatkom da se utvrdi da li pitanje S-400 izaziva tehničke probleme.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!