[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/pedijatrija-intenzivni-odjel.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/100x73\/pedijatrija-intenzivni-odjel.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/25\/pedijatrija-intenzivni-odjel.jpg","size":"399.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Pedijatrijske klinike KCUS - Zbrinjavanje djece s teškim prematuritetom

Na Pedijatrijskim klinikama Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, u  toku protekle godine, zabilježen je značajno povećan obim posla.

Na tim klinikama zbrinjavaju se najmlađi pacijenti iz cijele FBIH, istočnog dijela RS-a, a od ukupnog broja pacijenata, 70 posto dolazi iz drugih kantona.

Prema riječima direktora Discipline za zdravlje djeteta prof. dr. Ede Hasanbegovića, na dvije Pedijatrijske klinike evidentirano je 6.000 prijema i pruženo je više od 200.000 usluga.

- Imamo najbolje i najstručnije pedijatre, po stručnosti i broju usluga smo u rangu sa velikim pedijatrijskim centrima. Samo u toku 2017.godine imali smo više od 52.000 različitih pregleda u ambulantama i na odjeljenjima. Urađeno je više od 35.000 dijagnostičkih procedura - naveo je Hasanbegović.

Na Odjelu intenzivne neonatalne njege, naveo je on, u toku protekle godine zbrinuto je 500 prijevremeno rođene djece, a visoka je i stopa preživljavanja djece sa teškim prematuriteom, od kojih su neka rođena sa 25 sedmica i samo 500 grama težine.  

- Mi zbrinjavamo djecu iz cijele BiH. Kapacitet Odjela je 30 kreveta. Odjel je uvijek popunjen, a ponekad imamo i do 40 djece. Raspolažemo sa 20 respiratorskih mjesta, to su aparati koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Imamo više od 25 inkubatora i 15 CPAP aparata za disanje. Svi aparati su svakodnevno u upotrebi – rekao je.

U porastu je broj medicinski potpomognutih trudnoća u BiH, a Hasanbegović kaže da najveći broj djece rođen ovim putem zahtijeva mehaničku ventilaciju, (visoko frekventna ventilacija sa raspoloživim kapacitetima kiseonika).

Pedijatrijska intenzivna njega raspolaže sa osam respiratorskih mjesta. Na tom odjelu se u posljednjih nekoliko mjeseci najčešće zbrinjavaju djeca sa promjenama na mozgu, kao što su različiti sindromi cerebralne paralize, mišićne distrofije. Trenutno je zbrinuto i četvoro djece koja zahtijevaju trajnu mehaničku ventilaciju.

Na obje Pedijatrijske klinike raspolažu svim neophodnim lijekovima i opremom za rad. Provodi se kontinuirani program edukacije kadra, a najbolje priznanje njihovog rada, kako kaže dr. Hasanbegović, su zdrava djeca, zadovoljni roditelji ali i pohvale kolega iz ostalih pedijatrijskih centara, saopćeno je iz Press službe KCUS-a.

Podijelite ovaj članak!