[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/senad-pecanin-protesti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/100x73\/senad-pecanin-protesti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/senad-pecanin-protesti.jpg","size":"85.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/memic-protesti7_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/100x73\/memic-protesti7_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/memic-protesti7_1.jpg","size":"134.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/senad-pecanin-protesti_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/100x73\/senad-pecanin-protesti_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/11\/senad-pecanin-protesti_1.jpg","size":"85.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Pećanin: Naši dušmani su Izetbegović, Dodik, Čović i kamarile njihovih parazita koji nas ubijaju i ponižavaju

Danas u 13:00 sati, na Trgu Susan Sontag, počeo je protestni skup "Pravda za Dženana i Davida", 20. po redu, a koji organizira porodica Memić. Pored Memića, govornicima se pridružio i advokat Senad Pećanin, koji je spomenuo i ubistvo Adnana Hadžagića, a koje je u potpunosti zanemareno i zataškano te predstavljeno kao "nesretni slučaj pada sa zida". 

U 13:10 sati počelo je obraćanje Senada Pećanina na skupu. Njegov protestni govor vam prenosimo u cijelosti: 

" Poštovani građani Bosne i Hercegovine,

iako sam se trudio i uspio, zajedno sa mojom porodicom, biti na većini do sada održanih skupova koje su organizovali porodica Memić, njihov advokat Ifet Feraget i prijatelji ubijenog rahmetli Dženana Memića, prvi put govorim. Teško mi je danas stati ispred vas, ali iz više razloga nisam mogao odbiti poziv da kažem nekoliko riječi.

Mi svi, i svi oni koji imaju trunke ljudskosti i morala, znaju dobro za stravične zločine ubistava Dženana Memića i Davida Dragićevića i organiziranu akciju mafijaških vlasti na zataškavanju tih zločina.

No, ono, što vjerujem, neki od vas i dobar dio javnosti ne znaju, da zločini Dragičević i Memić nisu jedini. Prije više od pola godine meni se obratila za pomoć časna i hrabra porodica Hadžagić. Ono što sam od njih čuo zaledilo me je: prilikom jedne rutinske policijske intervencije u Starom Gradu, policajci su na smrt pretukli i ubili našeg mladog sugrađanina Adnana Hadžagića. No, to nije nastrašniji dio ovog zločina: policija i kantonalno tužilaštvo u Sarajevu su učinili sve da zataškaju zločin i Adnanovu smrt predstave kao posljedicu nesretnog pada sa zida, ne visine 50, nego visine dva metra!

Porodica ubijenog Adnana Hadžagića je trpila nevjerovatne pritiske policije i Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu da rahmetli Adnana sahrane bez izvršene obdukcije. Sramne i nehumane pritiske da Adnan bude sahranjen bez obdukcije pravdali su navodnom brigom za troškove koje će Adnanova porodica platiti za ležanje Adnanovog tijela u mrtvačnici. No, porodica Hadžagić, i nevjerovatno hrabra Adnanova majka, gospođa Hatidža Hadžagić, na to nisu pristali. Nakon prve obdukcije Adnanovog tijela, tužilaštvo se našlo u nevolji: nalaz sudskog vještaka je pokazao, bez ikakve dileme, da je Adnanova smrt posljedica brutalnog policijskog premlaćivanja. Onda je Kantonalno tužilaštvo sedmicama smišljalo šta da uradi, pa je organiziralo i drugu obdukciju, ovog puta u Tuzli. I nalaz druge obdukcije je dao isti, nedvosmislen rezultat: Adnan Hadžagić je ubijen brutalnim premlaćivanjem od strane policije! I tek je onda, nakon skoro 80 dana od zločina koji se dogodio 31. jula 2020. godine, Adnan mogao biti sahranjen. No, od tada do danas, ovaj zločin za Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu ne postoji: nema suđenja, nema optužnice, nema čak ni imena osumnjičenih, iako svi znaju da se radi o policijskim službenicima koji su pokušali falsificirati uzrok Adnanove smrti.

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, a posebno Sarajeva: po dvadeseti put porodica Memić i advokat Ifet Feraget danas nam pružaju priliku da pokažemo i dokažemo da nismo ovce, da smo zadržali mrvu ljudskog dostojanstva građana koji žele da žive u slobodi, a ne u strahu od zločinačke vlasti, korumpiranog tužilaštva, sudstva i policije. Ako se pitate zašto živimo ovako kako živimo, zašto su kriminalci na vlasti od naše zemlje napravili najjadniju i najtužniju državu u Evropi, možda vam mogu ponuditi odgovor: 25. juna 2019. godine u Pragu su održane demonstracije građana protiv odluke korumpiranog češkog premijera, notornog tajkuna i milionera, da za ministricu finansija postavi svoju blisku suradnicu. Na te demonstracije je izašlo, znate koliko Pražana: 250 hiljada! Čini mi se da u rezultatu poređenja između nas i građana Praga treba tražiti razloge bijede, očaja i nesigurnosti u kojoj godinama živimo. Šta se to dogodilo sa Sarajevom i Sarajlijama, sa gradom i ljudima koji su u ratu pružili herojski, historijski otpor stostruko nadmoćnijim fašistima sa brda oko grada? Kako je moguće da smo postali ono što iz pristojnosti i poštovanja prema vama neću izgovoriti? Kako je moguće da više Sarajlija ode na koncert Svetlane Ražnatović u Lukavicu nego na proteste otpora protiv zločinačke vlasti i solidarnosti sa ljudskim vapajem porodice Memić? Zamislite šta bi se dogodilo da se ispred Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu okupilo, umjesto 50 građana, pedeset hiljada građana sa zahtjevom za smjenu kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije, očito dostojne nasljednice glavne tužiteljice Dalide Burzić, koja nam se možda smije dok ovo gleda iz fotelje sutkinje Suda Bosne i Hercegovine.

Poštovani građani, poštovani prijatelji, vi znate za istorijski govor Martina Lutera Kinga iz 1963. godine i početka čuvene rečenice:"I have a dream...! I ja imam san: da građani Bosne i Hercegovine dostojanstveno ustanu i otmu vlastite i sudbine svoje djece iz ruku nacionalističke bagre, kriminalaca i mafijaša koji nas jašu preko 30 godina. Naši neprijatelji nisu ni Bošnjaci, ni Srbi, ni Hrvati: naši dušmani i dušmani naše djece su Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Dragan Čović i kamarile njihovih parazita koji nas  ubijaju, ponižavaju i od nas i naše djece prave gastarbajtere, a sve to uspješno decenijama maskiraju brigom za nacionalne interese Bošnjaka, Srba i Hrvata. Šta ćemo mi, šta će svi oni koji ne mogu doći do "Asima" da im riješi problem; šta će oni koji nemaju za lijekove, a kamoli za glamuroznu milionsku svadbu kojom se blokira pola Sarajeva, za vjenčanje u kojem je duhovni, a valjda i moralni lider muslimana - matičar i to u Gazi-Husrefbegovoj džamiji? Dok se ti veliki nacionalni lideri kao međusobno kolju, a navodno sve za interese svog naroda, Bakir Izetbegović je taj kojeg će Nikola Špirić nazvati da mu zaposli sina u Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH; Dragan Čović je taj kojeg će Bakir Izetbegović nazvati da mu preko svog federalnog ministra zdravstva sačuva fotelju svoje sultanije u Kliničkom centru u Sarajevu. Milorad Dodik je taj koji neće dozvoliti korištenje naših helikoptera gašenje požara u Hercegovini, ali će helikopterom otići na proslavu rođendana Dragana Čovića!

Zar ne živimo ono što bi bilo komedija, samo da nije tragedija: federalni premijer Fadil Novalić - "Fadil 007" - nula nabavljenih vakcina mimo sadake, nula kilometara auto-puta i sedam gluposti na dan - umjesto smjene ili ostavke, većinu vremena provodi u sudnici ili pripremama za suđenje povodom optužnice za teško, nečasno krivično djelo? Dok nam kao rješenje za ponižavajući životni standard nudi kupovinu 37 posto manje ulja, prije će se riješiti misterija čudovišta iz Loh Nesa nego koliko lažnih diploma ima direktor agencije koja bi trebalo da brine o našoj sigurnosti ili kako je i gdje direktorica Kliničkog centra u Sarajevu misteriozno magistrirala i doktorirala.

No, mi se ne smijemo i ne možemo prepustiti beznađu. Ugledajmo se na časne, hrabre i stručne osobe kojih ima, nikako mali broj, i u tužilaštvima, sudovima i policiji: uostalom, ohrabrimo se sudijom Igorom Todorovićem i policajcem Nerminom Šehovićem. Do nas je!

Na kraju, ali nikako najmanje važno: dozvolite mi, siguran sam i u vaše ime, da kažem jedno veliko ljudsko hvala porodici Murisa Memića i advokatu Ifetu Feragetu. Oni su ti, unatoč vlastitom bolu i velikim odricanjima, koji se bore za naše ljudsko i građansko dostojanstvo. Advokat Ifet Feraget, svojim stručnim i ljudskim angažmanom čini čast advokatskoj profesiji; a kada bi se "zlatni ljiljani" koje su dobijali heroji odbrane Bosne i Hercegovine dobijali danas, u miru, Muriz Memić bi bio više nego zasluženi dobitnik!

Poštovani građani Bosne i Hercegovine, dosta je bilo! Ako su oni zločinci, kriminalci i snobovi - mi ne moramo i nećemo biti robovi!

Do nas je! Hvala!"

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!