[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/211012-vlada-ks.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/211012-vlada-ks.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/211012-vlada-ks.jpg","size":"69.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Paviljon BiH na sajmu poduzetništva EXPO 2020 u Dubaiju otvoren za posjetitelje

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo  proteklih je dana boravila u Dubaiju s ciljem usaglašavanja detalja iz ugovora kojeg bi do kraja sedmice trebala  potpisati direktno sa organizatorom međunarodnog sajma poduzetništva EXPO 2020.

Poduzetnici iz BiH dobili su priliku da se predstave na najvećem svjetskom sajmu EXPO Dubai 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima nakon što je Vlada KS odlučila preuzeti obaveze organizacije njihovog nastupa na izložbi koja traje od 1. oktobra ove do 31. marta 2022. godine.

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu  da je paviljon Bosne i Hercegovine na sajmu poduzetništva EXPO 2020 u Dubaiju već otvoren za posjetitelje.

- Paviljon je funkcionalan te će narednih dana biti dodatno preuređen i ispunjen sadržajima koji će biti jedinstvena promocija bh. privrede i turističkih potencijala – istakao je Delić.

Dodao je da je ovo vrlo značajna prilika da u narednih šest mjeseci Bosna i Hercegovina svijetu predstavi prirodne i industrijske potencijale, s posebnim akcentom na specifičnosti, inovativnost i strateške grane privrede.

- Vjerujemo da će nam se sav trud koji smo uložili vratiti kroz investicije koje će, osim oporavka naše privrede, generirati i unapređenje poslovnog ambijenta, koji će Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu pozicionirati kao jednu od najkonkurentnijih turističkih i općenito investicionih destinacija u ovom dijelu Evrope - izjavio je Delić.

Naglasio je da Vlada KS na ovaj način nikako ne preuzima odgovornost u kontkestu nastupa države, odnosno državne nadležnosti, već da su preuzeli odgovornost u smislu plaćanja odlaska privrednika na taj skup. Dodao je i to  da se odbacuje mogućnost da od entiteta bude zatraženo da učestvuju u plaćanju troškova.

- Nećemo tražiti ni od koga da nam plati bilo kakve troškove. Sve troškove koje nastanu mi ćemo platiti iz vlastitih sredstava. Ovo radimo za sve, nikako isključivo za Kanton Sarajevo - rekao je Delić.

Ministar finansija KS Davor Čičić kazao je da će Kanton Sarajevo nastup na izložbi koštati oko 4,2 miliona KM.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!