[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/papa-migranti-vatican-jul-2019.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/100x73\/papa-migranti-vatican-jul-2019.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/26\/papa-migranti-vatican-jul-2019.jpeg","size":"56.78","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Papa Franjo izmješta 50 migranata s Kipra u Italiju tokom posjete regiji

 Papa Franjo je dogovorio da 50 migranata s Kipra bude premješteno u Italiju kako bi obilježio svoju posjetu tom mediteranskom otoku naredne sedmice, saopćio je vatikanski izvor u petak.

Pedesetak migranata bit će izmješteno nakon posjete koja počinje u četvrtak, ali najvjerovatnije ne prije Božića iz logističkih razloga, dodao je izvor.

Na Kipru je portparol vlade Marios Pelekanos izjavio da je Vatikan izrazio namjeru da ponovo naseli brojne imigrante s otoka, ali Rim nije pružio nikakve detalje.

- Ovo je opipljivi izraz solidarnosti čelnika Rimokatoličke crkve s ljudima u potrebi, potvrđujući da Vatikan priznaje da se Republika Kipar sada suočava s rastućim prilivom migranata i potrebom za pravednom distribucijom migranata među državama članicama EU - kazao je on.

Istočnomediteranski otok, koji je najbliža država članica EU nemirnom Bliskom istoku, tvrdi da je preplavljen novim dolascima migranata u posljednjim godinama.

Do sada je u ovoj godini broj dolazaka migranata na Kipar porastao za 38 posto u odnosu na kompletnu 2020., tvrde otočne vlasti.

Mnogi od njih prelaze preko porozne “zelene linije” - naslijeđa primirja iz 1974. nakon turske invazije koja je uslijedila sa kratkim pučem uz grčku podršku - koja dijeli otok na turski kiparski sjever i međunarodno priznati grčki kiparski jug.

Od 10.868 dolazaka u prvih deset mjeseci 2021., njih više od 9.000 stiglo ih je tom rutom. Mnogi od njih su tražioci azila iz ratom razorene Sirije, ali je u posljednje vrijeme sve učestaliji broj tražilaca azila iz subsaharske Afrike.

Franjo bi trebao posjetiti Kipar od 2. do 4. decembra, prije nego što dva dana provede u posjeti grčkom otoku Lesbos koji je primio brojne migrante.

Franjo, koji je učinio odbranu migranata i izbjeglica kamenom temeljcem svog pontifikata, obišao je izbjeglički logor Moria na Lesbosu u 2016. i vratio se s desetkom sirijskih izbjeglica.

Logor Moria uništen je u požaru u prošloj godini i zamijenjen je drugim logorom nazvanim Mavrovouni, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!