[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/palestina-protesti-protiv-aneksije-wafa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/100x73\/palestina-protesti-protiv-aneksije-wafa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/palestina-protesti-protiv-aneksije-wafa.jpg","size":"97.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Palestinci apeluju na svijet da se suprotstavi izraelskom planu aneksije

Kao korak u naporima na suprotstavljanju izraelskoj prijetnji aneksije palestinskih teritorija, koalicija palestinskih tijela i organizacija uputila je „Apel države Palestine državama i narodima svijeta“ u kome poziva međunarodnu zajednicu da poduzme sve neophodne i ozbiljne mjere i akcije na suprotstavljanju izraelskim prijetnjama.

Broj potpisnika apela je nadmašio više od 1.000 nezvaničnih palestinskih ličnosti iz svih životnih domena i mjesta boravka. Među potpisnicima su bivši zvaničnici, trojica bivših premijera, bivši ministri, čelnici palestinskih stranaka i frakcija, ljudi bliski nacionalnim i islamskim snagama i lokalni zvaničnici i aktivisti na brojnim poljima.

- Godinama Izrael djeluje kao okupatorska sila, okupirajući teritoriju druge države i kontrolirajući njen narod. To je kolonijalna država koja provodi doseljenički kolonijalizam, uključujući zapljenu zemlje, prebacivanje njenog stanovništva na teritoriju koju okupira i provodi poseban životni sistem. To je država koja je je počinila teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava i ljudskih prava - piše u apelu.

Također se tvrdi da se situacija odnedavno značajno pogoršala.

- Svjedoci smo izraelskog okretanja ka ekstremizmu, fundamentalizu, pa čak i fašizmu. Također primjećujemo potpuno poništenje ranije zaključenih sporazuma i pokušaja uvođenja kolonijalizma na viši nivo - piše u apelu.         

- Izraelski zvaničnici javno su izrazili poziciju koja odbacuje pravo palestinskog naroda na egzistenciju i potvrđuje njihovu želju da zauzmu kompletne palestinske teritorije - navodi se dalje u apelu.

Tvorci apela kritikovali su politiku administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, tvrdeći da ona usvaja izraelsku sramnu ideologiju.

-  Plan otvara put za Izrael da anektira velike površine Zapadne obale, uključujući regije s nelegalnim naseljima, dolinu Jordana i sjeverno Mrtvo more, regije zapadno od Zida, čiju je nelegalnost potvrdio Međunarodni sud pravde- navodi se u apelu, prenosi zvanična palestinska novinska agencija WAFA.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!