[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/albin-kurti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/100x73\/albin-kurti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/albin-kurti.jpg","size":"71.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Pala vlada u Prištini u jeku krize s korona virusom

Za tu su odluku, između ostalih, glasalo i zastupnici LDK, stranke koju vodi Isa Mustafa, a koji su do samo prije nekoliko sati bili formalno koalicijski partneri "Samoopredeljenja", stranke koju vodi Kurti i koji su i pokrenuli priču o smjeni aktualnog premijera.

Protiv Kurtija je glasalao 82 zastupnika, 32 su bila protiv i jedan suzdržan. Parlament ima 120 zastupnika.  Interesantno je da Vjosa Osmani, predsjednica parlamenta iz redova LDK, glasala protiv rušenja vlade.

DLK je imao punu podršku opozicijski stranaka, na čelu sa PDK Kadrija Veselija, bivšeg predsjednika parlamenta. Tako je ova vlada stekla titulu jedne od najkratkotrajnih - samo 50 dana je vladala.

Rasprava u kosovskoj skupštini trajala je cijeli dan, a obilježile su je svađe unutar stranaka, pauze, ali i jedan neočekivana ponuda, a neko će reći i ucijena, piše beogradski Blic.

Naime, prije poslijepodnevne pauze, kosovski ministar odbrane Anton Cuni, iz DSK, ponudio je Kurtiju da povuče odluku o razrješenju sada već bivšeg ministra unutarnjih poslova Agima Veliua, također DSK i bezuvjetno ukine takse Srbiji, kako bi njegova stranka povukla prijedlog za rušenje kosovske vlade.

Kurti se protivio ideji bezuvjetnog ukidanja 100-postotnih taksi na proizvode iz Srbije i BiH koje je uveo bivši premijer Ramush Haradinaj. I tu se preračunao. Naime, SAD je počeo ulagati politički kapital u rješenje kosovskog pitanja, a za to mu je trebao znak dobre volje sa strane Prištine. Haradinaj je zbog taksi srušen s mjesta premijera, a sada i Kurti. Zaključak je jasan: Washington želi nastavak pregovora i staje na stranu Beograda u slučaju taksi. Kosovom će vladati ona opcija koja na to pristane. LDK je pokazao da je tome više nego sklon.

Kurti je rekao kako mu je žao što odluka o njegovom rušenju nije donesena na Kosovu nego "negdje drugdje", spominjući Richarda Grenella, posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Interesantno je da je EU bila protiv glasanja, ali je SAD snažno podržao Mustafu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!