[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/fna-130492.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/100x73\/fna-130492.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/fna-130492.jpg","size":"79.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Ozvaničeno pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - BiH

Pokretanje Poslovnog udruženja Norveška - Bosna i Hercegovina (NBBA) ozvaničeno je danas na ceremoniji u Sarajevu.

Ambasador Norveške u BiH Olav Reinertsen istakao je da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, ali da je privredna saradnje ograničena - što je bio glavni razlog za osnivanje udruženja.

Dodao je da će NBBA omogućiti potencijalnim investitorima i poduzetnicima da se razvijaju na oba tržišta, te da razmatraju poslovne teme s donosiocima odluka.

- Za norveške investitore posebno interesantne u BiH mogu biti oblasti obnovljivih izvora energije, IT-a, turizma, te drvne i metalske industrije - izjavio je Reinertsen.

Premijer FBiH Fadil Novalić naveo je da će NBBA doprinijeti jačem povezivanju i saradnji privreda dviju zemalja, te da će u rukama nekog kao što je ambasador Reinertsen to polučiti velike rezultate.

Pojasnio je da je članstvo u udruženju otvoreno za sve organizacije i pojedince, a omogućit će investitorima i poduzetnicima bolju saradnju za brži razvoj.

-  Podrška Norveške koju smo imali proteklih decenija ovim će biti dodatno pojačana - rekao je Novalić.

Ministar privrede i poduzetništva RS Vjekoslav Petričević kazao je da je u martu pokrenuta kampanja "Srpska - Republika mogućnosti" i zahvalio je ambasodru Reinertsenu na mogućnosti da podrži tu kampanju kako bi predstavili resurse i potencijale kojim raspolažu.

Ambasdor BiH u Norveškoj Nedim Makarević izjavio je da Bosna i Hercegovina sa svojim ukupnim resursima treba da se predstavlja Norveškoj, pogotovo kad je u pitanju ekonomija.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!