[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/muzej.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/100x73\/muzej.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/25\/muzej.jpg","size":"70.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Ovih 7 muzeja automobila trebate vidjeti dok ste u samoizolaciji

Kako u posljednje vrijeme mnogo vremena provodite kod kuće u samoizolaciji, vjerovatno vam je teško konstantno naći zanimaciju kojom ćete ubiti vrijeme. Ako ste ljubitelj automobila, zahvaljujući YouTube servisu od kuće možete posjetiti bar sedam muzeja automobila, piše Caranddriver.

1) Muzej Mercedes-Benza

Ovaj muzej, koji se nalazi u Stuttgartu, u Njemačkoj, otvoren je 2006. godine. On se ne fokusira samo na vozila iz prošlosti kompanije, nego i na povijesne događaje koji su se u to vrijeme događali. Cijelu virtualnu turu možete pogledati ovdje.

2) Muzej Mazde

Muzej Mazde u Hirošimi sadrži veliki broj zanimljivih kreacija iz prošlosti kompanije, kao i moderne stvari koje danas volimo. U njemu postoji prostorija sa svim rotacijskim motorima koje je Mazda napravila, među kojima su i oni iz modela Miata i 787B.

3) Muzej Porschea

YouTube turu po muzeju Porschea pogledalo je više od pola milijuna ljudi. U njemu se nalazi sve od Porscheovih prvih vozila do njihovih trkaćih automobila i modernih modela. Bar 80 vozila je izloženo uz nekoliko drugih malih postavki.

4) Muzeji Ferrarija u Modeni i Maranellu

Osmominutna videosnimka s YouTubea vodi vas kroz oba Ferrarijeva muzeja u Italiji. Prvi se nalazi u Modeni i u njemu se može vidjeti kuća u kojoj je odrastao Enzo Ferrari, kao i brojni fantastični motori kompanije.

U muzeju u Maranellu može se vidjeti više rijetkih motocikala, trkaćih automobila i drugih modernih strojeva.

5) McLarenov tehnološki centar

Ova tura je malo drugačija od drugih, jer ulazak u McLarenov tehnološki centar nije dozvoljen zbog raznih poslovnih tajni. Ipak, u posebnim prilikama njegova vrata se otvaraju za VIP članove McLarena, a 19 minuta ove snimke na YouTubeu je vjerojatno najbliže što će itko od nas vidjeti.

U njemu se nalazi veliki broj bolida Formula 1 i cestovnih automobila, uključujući i nekoliko specijalnih modela koje nećete vidjeti nigdje drugdje.

6) Muzej BMW-a

Ovaj muzej je otvoren 1973. godine, a jedan je od najposjećenijih muzeja ovog tipa u Njemačkoj. Sadrži 120 originalnih izložbi povrh putujućih izložbi na veliki broj tema. U ovoj snimci nema spikera ni objašnjenja, pa možete samo uživati u gledanju.

7) Lamborghinijeva tvornica i muzejska tura

Muzej Lamborghinija u Sant'Agata Bologneseu sadrži 50 godina inovacija ove kompanije, a muzej uz standardni postav nudi interaktivne programe i simulatore vožnje. U ovoj snimci možete vidjeti i kako se neki dijelovi proizvode.

 

 

(Index.hr)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!