[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/foto-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/100x73\/foto-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/14\/foto-7.jpg","size":"88.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Otvorena izložba 'Čista umjetnost' u sklopu inicijative kompanije Nestlé

Izložba pod nazivom "Čista umjetnost" otvorena je juče je u Sarajevu u sklopu inicijative kompanije Nestlé.

Izložbu čini pet umjetničkih djela, nastalih od otpadnog materijala kojem su poznati umjetnici dali novu svrhu i pretvorili ga u vizionarska djela sa snažnom porukom o važnosti čuvanja prirode.

Djela, od kojih najveće ima promjer tri metra, predstavljaju izgled flore i faune ukoliko se o njima ne počnemo brinuti.

Kompanija Nestlé, uz podršku Udruženja Ruke i Let's Do It, pokrenula je lokalnu inicijativu za očuvanje prirode ,,Čista umjetnost''. Izložba je samo jedna od aktivnosti kojom Nestlé želi doprinijeti u osvještavanju javnosti o ovoj važnoj temi.

Pet izloženih skulptura djela su kreativnih ruku lokalnih umjetnika Centra za umjetnost i umjetničku edukaciju „ArkA”: Marka Frančešćevića (Morska zvijezda), Adisa Lukača (Američki ždral), Hane Hurem (Kit), Denisa Haračića i Eldine Kožljak (Podvodni VS zemljani svijet), te Samira Sućeske (Kornjača), pod vodstvom koordinatora Amera Hadžića i Amele Hadžimejlić.

Cilj inicijative je potaknuti svakog od nas na djelovanje kada je riječ o smanjenju otpada, recikliranja i ponovne upotrebe materijala, ali i očuvanja vodnih resursa i šuma.

Izložba će u periodu od 13. do 15. septembra u SCC-u biti otvorena je za javnost, saopćeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!