[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/konzulat-vitez.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/100x73\/konzulat-vitez.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/05\/15\/konzulat-vitez.jpg","size":"441.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Otvoren konzulat Republike Hrvatske u Vitezu

Konzulat Republike Hrvatske danas je svečano otvoren u Vitezu, u nazočnosti brojnih uzvanica, među kojima su bili predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, član Predsjedništva BiH Dragan Čović te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Predsjednica Republike Hrvatske kazala je kako se nada da će novootvoreni konzulat biti "hrvatsko sidro u središnjoj Bosni, kad je riječ o kulturi, razvoju gospodarstva i ulaganju".

- Hrvati, a i drugi narodi u BiH, prolaze kroz iste probleme kao i Hrvati u Republici Hrvatskoj, a to je prije svega odlazak stanovništva. (...) Nadam se da ćemo svi zajedno raditi kako bismo zadržali ljude u BiH. Ovo jeste vaša budućnost i ovaj konzulat znači da Hrvati Lašvanske doline nisu sami - kazala je Grabar-Kitarović.

Kako je kazala, Hrvatska će nastaviti poticati suživot, razvoj i prosperitet BiH.

- To znači ne samo osigurati dobar posao i socijalne uvjete, već i pozitivnu društvenu klimu kao neophodan korak za opstanak Hrvata i svih drugih u BiH - dodala je.

Osim potpore Hrvatima u BiH, predsjednica Republike Hrvatske obećala je nastavak podrške integriranju BiH u Europsku uniju.

- To je preduvjet ne samo trajnog mira, već i bolje budućnosti za sve u BiH. Veselim se tom trenutku kada ćete i vi, zajedno s nama za istim stolom u Bruxellesu, odlučivati o budućnosti EU i našeg kontinenta - naglasila je hrvatska predsjednica.

Obraćajući se nazočnima, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je da otvaranje konzulata Republike Hrvatske u Vitezu ne predstavlja samo administrativnu pomoć Hrvatima središnje Bosne, nego potporu ljudima koji žive na tom prostoru.

- Unatoč ratnim stradanjima, izrastamo u respektabilnu sredinu o čemu svjedoči i gospodarski rast u Vitezu. Vjerujemo i da će hrvatska predsjednica pomoći BiH da idemo putem europskih integracija i izgradnje pravne države u kojoj ćemo svi moći birati svoje legitimne predstavnike, kako bi svi konstitutivni narodi i građani bili razmjerno zastupljeni - kazao je Čavara.

Otvaranje konzulata u Vitezu, te ono koje bi trebalo uslijediti u Livnu, najavljeno je prošle godine uz obrazloženje da je cilj na adekvatan način zadovoljiti administrativne usluge koje ona pružaju hrvatskim državljanima u tim dijelovima BiH.

Uz veleposlanstvo i konzularni ured u Sarajevu, Republika Hrvatska u BiH trenutno ima generalne konzulate u Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Podijelite ovaj članak!