[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/ankara-biblioteka-aa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/100x73\/ankara-biblioteka-aa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/20\/ankara-biblioteka-aa.jpg","size":"154.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Otvaranje Predsjedničke biblioteke Turske s četiri miliona knjiga

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan uz prisustvo predsjednika Uzbekistana Sevketa Mirziyoyeva i drugih zvanica danas će svečano otvoriti Predsjedničku biblioteku u Ankari koja je spoj seldžučkih, osmanskih i modernih graditeljskih stilova, a za posjetitelje će biti otvorena 24 sata tokom svih sedam dana u sedmici.

Šef Odjela za biblioteke pri uredu turskog predsjednika Ayhan Tuglu za AA je kazao da je izgradnja biblioteke počela 2016. godine i da je čini 125.000 metara kvadratnih pokrivenog prostora u kojem u istom času bibliotekarske usluge može koristiti 5.000 posjetilaca. U vitrinama biblioteke smješteno je četiri miliona štampanih knjiga, dok u elektronskoj formi biblioteka raspolaže sa više od 120 miliona objava i 550.000 e-knjiga. U inventaru biblioteke su i brojni rijetki i dragocjeni primjerci, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izgradnji biblioteke u srcu Ankare prethodila je inicijativa koju je pokrenuo turski predsjednik Erdogan, a koja je okupila ugledna imena turske kulturne scene, bibliotekare, nevladine organizacije i predstavnike različitih slojeva društva koji su učestvovali u kristalizaciji ideje za podizanje tog velikog zdanja.

Uporedo s gradnjom, još u junu 2017. godine je osnovana baza biblioteke koja je počela sakupljati primjerke svih knjiga, časopisa, listova i radova iz svih oblasti. Direkcija za biblioteku i publikacije osnovana je u maju 2016. godine, a na prikupljanju bibliotekarske građe učestvovalo je više od 300 osoba iz Predsjedničke palate, Istanbula i Afyonkarahisara.

Police biblioteke duge su više od 201 kilometra, a na njima su svoje mjesto našli štampani primjerci knjiga iz stotinu država i na 134 jezika, kao i 120 miliona radova, kolumni i izvještaja.

Biblioteka će kao licencirana članica koristiti i elektronske baze podataka koje posredstvom Turske akademske mreže i informacijskog centra (TUBITAK-ULAKBIM) koriste i univerzitetske biblioteke i naučno-istraživački centri u Turskoj.

Biblioteka u Predsjedničkoj palati je najveća biblioteka u Turskoj, a s obzirom na bogatu kolekciju i usluge koje nudi, ubrajat će se i u red najprestižnijih ustanova te vrste u svijetu.

Knjige za biblioteku donirali su turski zvaničnici, historičari, naučnici, pisci i drugi građani.

Među donatorima su i turski predsjednik Erdogan, novinar-pisac Mehmed Sevket-Eygi, historičar i književni kritičar Abdulbaki Golpinarli, historičar Ilber Ortayli, muzičar i kompozitor Cinucen Tanrikorur, analitičar historije umjetnosti Mustafa Kamil Durust, pjesnik i pisac Mustafa Serif Onaran, režiser Muhsin Mete, novinar Ahmet Gunel Elgin, bivši parlamentarac Metin Mulunk, sin turskog predsjednika Ahmet Burak Erdogan, vlasnici izdavačke kuće Saman i Hatice Helvacioglu, istraživač i pisac Sefik Can, bivši turski ministar Hasan Celal Guzel, pisac Cemil Meric, šef kabineta turskog predsjednika Hasan Dogan, književnik Abdurrahman Guzel i brojni drugi.

Kompleks biblioteke u Predsjedničkoj palati čini splet dvorana, salona i prostorija koje su namjenski opremljene. Među njima su Dječja biblioteka “Nasrudin Hodža“ koja je namijenjena za najmlađe posjetitelje, zatim Biblioteka te video i audio dvorana za omladinu, Biblioteka sa raritetnim djelima, Biblioteka za istraživanja, dvorana “Cihannuma“, Muzej i galerija za seldžučki period, Anadolu dvorana, kao i prostorije za seminare, stručne obuke, grupni rad, prostorije za uposlenike i mesdžid.

U srcu biblioteke je dvorana sa 16 stupova koji simboliziraju isto toliko turskih država kroz historiju. Riječ je o prostoru od 3.500 metara kvadratnih sa 224 sjedeća mjesta i izloženom kolekcijom od blizu 200.000 knjiga. Na kupoli dvorane ispisani su odlomci iz kur'anske sure “Al-Alek“ “On, koji poučava peru. Koji čovjeka poučava onom što ne zna“.

U dijelu dvorane pod nazivom “Biblioteka svijeta“ će biti izložena djela o kulturi i historiji svih zemalja u kojima su aktivna turska diplomatska predstavništva.

Većinu te građe prikupila su turska diplomatska predstavništva, a brojne zemlje su svoje knjige poslale direktno po ambasadorima. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je pak pošiljku poslao po ličnom savjetniku koji je turskim zvaničnicima prenio i spremnost za saradnju Nacionalne biblioteke Francuske.

Uporedo s donacijama, znatan dio građe Narodne biblioteke u Predsjedničkoj palati u Ankari je i kupljen, a radi se o knjigama, DVD/CD i drugim vrstama bibliotekarske građe.

Biblioteka ima cilj da bude i centar za cjeloživotno obrazovanje i odgoj, a u tom kontekstu će provoditi aktivnosti edukativnih i kulturnih sadržaja za djecu, mlade i odrasle. U biblioteci se nalaze i prostorije i ateljei za tehnologiju i digitalne transformacije koji su opremljeni u saradnji resornih turskih ministarstava, institucija i kompanija.

Svi državljani Republike Turske mogu lako putem e-Države postati članom Narodne biblioteke i posjećivati je i koristiti njene usluge uz pokaz lične karte na ulazu.

Strani državljani će uz pokaz pasoša moći preuzeti ulaznice za posjetu i korištenje usluga te biblioteke.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!