[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/yy.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/100x73\/yy.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/02\/yy.jpg","size":"88.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Oto Ado traži 11 pistolera, Urugvajcima treba mnogo više

U Rusiji prije pet godina nijedna afrička selekcija nije mogla do nokaut faze, a u Kataru su to uspjele već dvije i ponovljen je najbolji rezultat u istoriji fudbala Crnog kontinenta.

Nakon Senegala i Maroka, put u drugi krug iz grupe H danas traži i Gana - taj uspjeh donosi joj pobjeda nad Urugvajem, ili remi u slučaju da lider grupe Portugal istovremeno ne izgubi od Južne Koreje.

Istorija međusobnih duela je takva da pomen Urusa izaziva veliku gorčinu kod fudbalskih zaljubljenika u Gani. Prije 12 godina u borbi za polufinale Mundijala Luis Suares je odbranio rukama na gol-liniji prolazak Gane u 120. minutu, dobio crveni karton a Asamoa Gjan je sa penala pogodio prečku. Urugvaj je potom bio spretniji u penal-seriji.

"Ne pada mi na pamet da se izvinjavam - igrač Gane je promašio penal, a ne ja. Izvinio bih se da sam povrijedio suparničkog igrača i dobio crveni karton, a u pomenutoj situaciji dobio sam crveni karton, a Gana penal", naglasio je veteran Luis Suares, koji sada ulazi sa klupe u ekipi Dijega Alonsa.

Urusi imaju najteži put ka plej-ofu, jer im je potrebno da što ubjedljivije pobijede Ganu, a još su bez postignutog gola. Imaju i za gol slabiju gol razliku od Južne Koreje.

U ekipi "crnih zvijezda" razmišljaju u sadašnjosti, iako ih na promašen penal podsjeća statistika pošto su Gjan i Leo Mesi jedini u istoriji sa po dva promašena penala.

"To što se dogodilo u Johanesburgu uvijek će biti istorija u našim mislima. Sada nas čeka potpuno drugačija utakmica", kazao je kreator igre Gane i Arsenala, Tomas Parti.

Njegova ekipa ima tri boda pred odlučujući okršaj nakon, poraza od Portugala (3:2) i pobjede identičnim rezultatom nad Južnom Korejom. Urugvaj ima bod iz remija bez golova sa Južnom Korejom.

"To što javnost utakmicu vidi ako priliku za osvetu ili poravnanje računa nas ne zanima. Za nas je to kvalifikaciona utakmica, iako je poraz iz 2010. godine, bio tužan dan za Ganu", istakao je Oto Ado, selektor Gane. izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!