[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/100x73\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/mark-zuckerberg-7985185217.jpg","size":"72.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Otkriveno da će Mark Zuckerberg unosno zaraditi na ilegalnom istraživanju

Nekoliko stotina trudnica u Danskoj ostalo je neugodno iznenađeno nakon otkrića da su bile dijelom javnog istraživanja koje je skrivalo američke komercijalne ciljeve. Naime, 263 trudnice u Danskoj su sudjelovale u javnom projektu i davale su krvne uzorke svake sedmice tokom trudnoće državnom institutu za serume (SSI).

Prvobitna zamisao istraživnaja bila je pratiti neurotransmitere kod trudnica tokom njihove trudnoće,  kroz krvne uzorke. Uzorci su poslani kako u SAD kako bi postali nova osnova za testiranje krvi koje bi moglo predvidjeti prijevremeni porođaj za koji mnogi očekuju da bi moglo postati finansijski uspješan posao širom svijeta. 

Američki istraživački centar koji je učestvovao u ovom istraživanju, osnovao je Mark Zuckerberg, koji je time i suvlasnik navedenog testa. Žene koje su učestvovale u istraživanju nikada nisu bile informirane o tome da će se njihovi krvni uzorci koristiti u komercijalne svrhe. 

Kako je Mary Peteresen kazala za Danski radio, - Moje povjerenje i moja dobra namjera su zloupotrijebljeni.-

Ovo istraživanje je odobrio danski odbor za naučnu etiku, ali SSI nije nikoga obavijestio o tome šta sa krvnim uzorcima radi američka strana, javlja DR.dk.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!