[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/socij.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/100x73\/socij.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/13\/socij.jpg","size":"276.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Osuda napada na radnika Centra za socijalni rad u Banjoj Luci

Iz Sindikalne organizacije javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Banja Luka i Sindikata zdravlja i socijalne zaštite najoštrije su osuđuju porast nasilja nad radnicima centara za socijalni rad.

Pozivaju nadležne da daju svoj doprinos u spriječavanju takvih pojava kroz uvođenje fizičkog i tehničkog obezbjeđenja radnika.

-Detektore za metal, preglede na ulazima, „panik tastere“ i više radnika fizičkog obezbjeđenja s proširenim ovlaštenjima bi trebali imati svi centri za socijalni rad, u što kraćem roku. Pojedini korisnici imaju pravo da budu nezadovoljni, ali zaštita života i sigurnosti zaposlenih radnika, koji 'samo' obavljaju svoj posao treba biti na prvom mjestu - istakli su u saopćenju.

U prostorijama banjalučkog „Centra za socijalni rad“ jutros je muškarac prvo verbalno, a potom i fizički napao nekoliko radnika Centra.

-Danas je ozbiljnija tragedija spriječena prisebnošću radnika koje je korisnik Centra fizički napao – ukazali su.

Policija je nasilnika privela, dok su radnici svoj rad nastavili zbog potreba drugih korisnika.

U posljednje vrijeme, napadi na stručne radnike nisu rijetki.

-Svjedoci smo događaja koji su se nedavno odigrali u regionu, tačnije u Republici Hrvatskoj (Đakovo, Beli Manastir, Rijeka, Split...) kao i u Republici Srbiji (slučaj u Rekovici i na Novom Beogradu), a to je samo 'vrh ledenog brijega'. Brojni napadi ostanu neprijavljeni zbog neažurnosti institucija sistema i straha samih radnika, iako je broj prijetnji iz dana u dan sve veći - upozorava se u saopćenju iz Sindikalne organizacija „Centra za socijalni rad“ Banja Luka i Sindikata zdravlja i socijalne zaštite.

Dodaju da radnici centara na sebe preuzimaju napade koji su, u suštini usmjereni prema onima koji donose zakone i određuju kako će se tretirati korisnici socijalne zaštite. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!