[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/211203-dan-osobe-sinvaliditetom-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/100x73\/211203-dan-osobe-sinvaliditetom-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/03\/211203-dan-osobe-sinvaliditetom-markica.jpg","size":"87.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Osobama s invaliditetom u BiH otežan pristup svim segmentima društva

Pristupačnost svim segmentima društva predstavlja problem za osobe s invaliditetom u BiH, istaknuto je na prijemu koji je upriličen danas u Sarajevu povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Predsjednik Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom KS Fikret Zuko naveo je da je politička i ekonomska situacija u BiH prilično komplikovana i da su zbog toga problemi osoba s invaliditetom stavljeni u drugi plan.

- Pokušavamo upozoritit naše društvo i one koje smo birali da ovdje žive i osobe s invaliditetom, koje, u granicama mogućnosti ove države, trebaju biti što je moguće ravnopravnije - dodao je Zuko.

Pojasnio je da im je neophodno da se mogu školovati, zapošljavati, da imaju pomagala i da imaju porodice.

- Objektivno, bez pomoći društva i države to nije moguće - poručio je Zuko.

Fata Bahtijarević iz Sarajeva precizirala je da za osobe s invaliditetom najveći problem predstavljaju arhitektonske barijere, nepristupačni objekti i škole, ali i određeni broj zdravstvenih ustanova.

Dodala je da se to posebno odnosi na objekte javne administracije od kojih je vrlo mali broj prilagođen osobama s invaliditetom.

Obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom ove godine posvećeno je Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Agendi UN-a za održivi razvoj 2030.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!