[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/adil-osmanovic04.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/100x73\/adil-osmanovic04.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/07\/19\/adil-osmanovic04.jpg","size":"38.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Osmanović: Vulin je Vučićevo pravo lice, „srpski svet“ je nacistička ideja

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da izjava ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina o „srpskom svetu“, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, potvrđuje da je u Srbiji na vlasti ista ideološka platforma kao i 90-ih godina.

Vučić kao funkcioner Šešeljevih radikala i Vulin kao funkcioner JUL-a Mire Marković predstavljaju lica koja su učestvovala u političkim procesima i 90-ih goidna, kada je Miloševićev režim doveo do krvavih ratova, koji su okončani zločinima u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu. Vučić je prije nekoliko godina uvjeravao sve da je napustio Šešeljeve ideje, ali činjenica je da svo vrijeme čuva živom ideju „srpskog sveta“, vodeći kao trbuhozborac uz sebe Vulina kao simbola te ideje iz 90-ih, navodi Osmanović u izjavi za javnost.

Po njegovim riječima, „srpski svet“ je samo drugo ime za Veliku Srbiju, a riječ je o ideji koja je analogna nacističkoj ideji lebensrauma tj. „životnog prostora“.

-Nacistička deja o „ujedinjenju svih Nijemaca u jednu državu“ pobijeđena je i presuđena pred Nirnberškim tribunalom. Velikosrpska deja o ujedinjenju svih Srba presuđena je, ali nije pobijeđena, te će biti uzrok nestabilnosti i prijetnja miru na Balkanu sve dok ne bude savladana. Činjenica da Vučić istura Vulina da propagira ovakve ideje ukazuje da se Vučić kukavički boji reakcija međunarodne zajednice i zemalja regiona, ali nema nikakve sumnje da su Vulinove riječe njegove potajne želje, navodi Osmanović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!