[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/adil-osmanovic-0421-01.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/100x73\/adil-osmanovic-0421-01.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/16\/adil-osmanovic-0421-01.jpg","size":"52.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Osmanović o izvještaju Komiteta EP-a: Novi neuspjeh politike zvaničnog Zagreba, Brisel želi funkcionalnu BiH

Predsjedavajući Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović pozdravio je važne poruke iz izvještaja Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta, među kojima je i poziv na usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, Holokausta i zločina protiv čovječnosti, kao i zahtjev za provođenjem 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

- Činjenica da su zastupnici iz Republike Hrvatske glasali protiv izvještaja Komiteta za vanjske poslove Evropskog parlamenta o stanju u Bosni i Hercegovini ukazuje da je politika zvaničnog Zagreba doživjela novi poraz - smatra Osmanović.

Imajući u vidu prethodno ponašanje hrvatskih europarlamentaraca, Osmanović je mišljenja kako nema dileme da su oni mogli biti protiv samo zato što nisu uvršteni njihovi prijedlozi u tekst izvještaja, što već duži period pokušavaju koristiti kao sredstvo utjecaja na političke prilike u BiH, a sve sa ciljem da pomognu poziciju HDZ BiH.

- Ohrabrujuća je činjenica da je čak 50 zastupika dalo svoj glas izvještaju, a da je samo osam bilo protiv, što govori da je u Briselu i širom Evrope svima jasno šta se krije iza zahtjeva zvaničnog Zagreba. Jako je važno što politika produbljivanja etničkih podjela nema podršku u EU i što je Brisel na jasnom stanovištu da je u BiH potrebno smanjiti stepen blokada i napraviti funkcionalan sistem- zaključio je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!