[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/ks-osmanovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/100x73\/ks-osmanovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/14\/ks-osmanovic.jpg","size":"96.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Osmanović i Fazlić najavili rješavanje statusa njegovatelja kvadriplegičara

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović sastao se danas u prostorijama Općine Ilijaš sa općinskim načelnikom Akifom Fazlićem, te predsjednikom Udruženja RVI paraplegičara Kantona Sarajevo Miralemom Hodžićem, s kojima je razgovarao o rješavanju statusa ratnih vojnih invalida - kvadriplegičara.

Bilo je govora i o realiziranim i planiranim projektima Općine Ilijaš, a koji se tiču očuvanja tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata i saradnje sa Ministarstvom za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Također, jedna od tema  razgovora bila je i izgradnja Spomen-sobe 126. ilijaške brigade, a razgovarano je i podršci Općine Ilijaš organizaciji Manifestacije “Odbrana BiH-Igman 2021”.

- Na području Kantona Sarajevo imamo tri najteža slučaja ratnih vojnih invalida - kvadriplegičara, od kojih jedan živi u Ilijašu. Situacija u kojoj se oni nalaze iziskuje dodatnu njegu i  podršku, jer osobe koje paze na njih nisu u mogućnosti da zasnuju radni odnos. Načelnik Fazlić pružio nam je podršku u ovom projektu, te ćemo u narednom periodu omogućiti finansijska sredstva za dodatnu njegu našeg saborca, koji živi ovdje, ali i riješiti radno-pravni status osobi koja ga njeguje. Isto smo riješili i za kvadriplegičara iz Centra, a planiramo to uraditi i za još jednog teško ranjenog našeg saboraca sa Ilidže - istakao je Osmanović.

Fazlić je također iskazao spremnost za kontinuiranu saradnju i stalnu komunikaciju sa Ministarstvom za boračka pitanja KS, posebno kada je u toku realizacija konkretnih projekata koji su od interesa za boračku populaciju.

- Naša obaveza je da podržimo sve aktivnosti i projekte koje se tiču boračke populacije, kao što smo to radili i do sada. Općina Ilijaš podržat će i ovaj pilot projekt osiguranja dodatne njege za RVI kvadriplegičara, odnosno našeg sugrađanina koji se nalazi u toj kategoriji i kojem je adekvatna njega izuzetno važna - najavio je Fazlić, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!