[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/adil-osmanovic04.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/100x73\/adil-osmanovic04.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/adil-osmanovic04.jpg","size":"38.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Osmanović: Dodik je ratni huškač, državne institucije će se braniti ako ih pokuša silom zaustaviti

Izjave Milorada Dodika, u kojima prijeti napadom na kasarne, konfrontacijom s NATO-om i scenarijem iz 1992. godine, ukazuju da se radi o ratnom huškaču i političaru opasnih namjera, izjavio je potpredsjendik Stranke demokratske akcije i šef Kluba SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Kako ističe, Dodik je jedini politički lider koji u ovoj situaciji otvoreno širi nacionalnu mržnju, iznoseći skoro svakodnevno uvrede i rasističke ocjene o Bošnjacima, u namjeri da isprovocira istovjetnu reakciju s bošnjačke strane prema Srbima i dovede do pogoršanja krize. To se neće desiti, jer bi se time stvarna lažna predstava o uzrocima krize. Uzrok krize nisu odnosi između Bošnjaka i Srba, već Dodikova politika.

Jedini uzrok krize jeste isključivo Milorad Dodik, koji ima problem sa prisustvom međunarodne zajednice u BiH, Ustavnim sudom i OHR-om. Njegovi napadi na državne institucije uspostavljene na temelju odredbi Dejtona o dodatnim nadležnostima, predstavljaju napad na mir i Dejtonski sporazum, a što, kako se može vidjeti proteklih dana, ne podržavaju ni svi Srbi u Bosni i Hercegovini. 

Državne institucije će raditi po državnim zakonima u oba entiteta. To ne može spriječiti ukaz, niti drugi akt entitetskih vlasti. Ukoliko Dodik pokuša protivpravnom primjenom sile zaustaviti državne institucije, one će se braniti, na što imaju puno ustavno pravo i neće snositi nikakvu krivicu. Jedinu krivicu bi snosio Dodik, navodi u svojoj reakciji Adil Osmanović. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!