[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/800px-hk-north-point-java-road-south-china-hotel-interior-lobby-hall-visitors-mar-2013.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/800px-hk-north-point-java-road-south-china-hotel-interior-lobby-hall-visitors-mar-2013.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/800px-hk-north-point-java-road-south-china-hotel-interior-lobby-hall-visitors-mar-2013.jpg","size":"124.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Oporavak: Popunjenost hotela u Kini dostigla 20 posto

Prema novom izvještaju američkog STR-a koji je obradio podatke popunjenosti hotela u NR Kini za početak ove godine, jasno je vidljiv početak oporavka hotelijerskog sektora u Kini, prenosi  SEEBIZ.

Pandemija COVID-19 snažno je udarila na hoteliski sektor, što je prvo bilo vidljivo sa drastičnim padom popunjenosti hotela krajem januara ove godine. Dok je još početkom godine prosječna popunjenost iznosila iznad 60 posto, ona je sa samom objavom pojave epidemije koronavirusa u samo nekoliko dana smanjila prosječnu popunjenost hotela u Kini na tek nešto iznad 10 posto.

Od sredine februara polako se popravljala situacija oko COVID-19, te se popunjenost polako počela rasti da bi do sredine ovoga mjeseca hotelski kapaciteti u Kini dosegnuli prosječnu popunjenost iznad 20 posto. Slične podatke je objavio i Fosun Tourism koji upravlja lancem resort hotela u Kini, a i njihova popunjenost je sa 10 posto krajem januara sada dosegnula gotovo 20 posto.

Ovaj trend se može usporediti s vremenom epidemije SARS-a iz 2003. godine, kada je prosječna popunjenost hotela diljem Kine pala s prosječnih 70 posto na samo 15 posto. Na oporavak hotelskog sektora sa tih 15 posto do prosječnih vrijednosti od prije izbijanja epidemije tada se čekalo oko tri mjeseca. (FOTO: Danaimge)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!