[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/guillaume-ancel-foto.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/100x73\/guillaume-ancel-foto.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/11\/guillaume-ancel-foto.jpg","size":"334.54","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Oficir francuskog bataljona Guillaume Ancel otkriva: Tajne francuske intervencije u Bosni

 U videu koji je prošle godine objavio Bh info, oficir francuskog bataljona  Zaštitnih snaga Ujedinjenih Naroda ( UNPROFOR, United Nations PROtection FORces)  Guillaume Ancel prisjeća se operacija UN-a 1995. godine tokom opsade Sarajeva u kojima je imao zadatak da s kopna navodi zračne napade NATO avionima koji su ustupljeni snagama UN-a kako bi se stalo u kraj granatiranju Sarajeva.

Njegov zadatak je bio neutraliziranje artiljerijskog oružja oko Sarajeva iz kojeg se, bez obzira na sporazum, i dalje puca na grad .  UN snage imale su na raspolaganju sve da spriječe nastavak djelovanja na grad. Ali,...

- Sistematski nam se odbijaju zahtjevi za zračne udare u trenutku kada trebaju početi. Nakon deset odbijnja naših zahtjeva za djelovanjem, počinjemo se brinuti jer se radi o teškom oružju koje puca na grad Sarajevo, pred nama ...- prisjeća se Ancel.

Šta su shvatili, kako su tekle pripreme, šta se dalje zbivalo pogledajte u videu:

Ancel je i autor knjige "Ledeni vjetar nad Sarajevom" ("Vent glacial sur Sarajevo", Ed. Les Belles Lettres).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!