[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/27\/nes.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/27\/100x73\/nes.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/27\/nes.jpg","size":"40.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Održana Osnivačka skupština Narodnog evropskog saveza

Danas je u Kongresnoj Sali Hotela Hills na Ildiži održana Osnivačka skuština Narodnog evropskog saveza (NES – BiH).

Ovo je novi politički projekat, u kojem su se udružile dvije političke partije, Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA), te će ovo svakako doprinijeti okrupnjavanju bosanskohercegovačke političke scene koja je rasparčana na preko stotinu stranaka.
Ovim projektom, svakako će na dobitku biti i sarajevska „četvorka“ koja će, vjerovatno, 2022. godine zajednički nastupiti na predstojećim izborima.

skup-tina-nes.jpg

Prije svega, Osnivačka skupština je počela sa formalnim obraćanjem, nakon čeka je izabrana zapisničarka i verifikacijska komisija. Skupštini je prisustvovalo 69 članova, što je za 19 više od onoga što je zakonski propisano.

Na dnevnom redu se našlo šest tačaka, i sve su usvojene jednoglasno. Prisutnim se obratio i Jasmin Emrić, koji je pozdravio i poželio sreću novoj stranci i svim njenim članovima. Skupština je usvojila Statut, kao i program i programske ciljeve, uz dopunu Slobodana Šoje, koji je rekao kako se program i programski ciljevi moraju dopuniti sa stavkom o kulturi, koja je vrlo značajna za savremeno društvo, naročito bosanskohercegovačko.

skupstina-nes-2.jpg

Skuptišna je jednoglasno izabrala predsjednika i zamjenika predsjednika, gdje je za obje funkcije predložena po jedna osoba, i to Nermin Ogrešević, bivši predsjednik A-SDA, kao predsjednika NES-a, i njegov zamjenik, doskorašnji predsjednik NBL-a, Ibrahim Hadžibajrić.

skupstina-nes-3.jpg

Izabrani su i članovi Predsjedništva Narodnog evropskog saveza, i to ne svi, već dio, i to ispred A-SDA: Nermin Ogrešević, Ramo Isak, Mustafa Ruždić, Jasmin Emrić, Irfan Durić. NBL je predložio sljedeće članove: Ibrahim Hadžibajrić, Mirza Batalović, Emina Kiseljaković, Anto Marković, Sead Džafić. Imenovan je i dio Glavnog odbora NES-a.

Na kraju, prije konferencije za medije, izabrani članovima rukovodstva, kao i svim prisutnim članovima Skupštine i te gostima, obratili su se Ibrahim Hadžibajrić i Nermin Ogrešević.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!