[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/14\/mijanmar-suu-kyi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/14\/100x73\/mijanmar-suu-kyi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/14\/mijanmar-suu-kyi.jpg","size":"374.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Od heroine do zlikovca - Medijsko viđenje svjedočenja Aung San Suu Kyi u Haagu

Britanski magazin Economist objavio je izvještaj o suđenju na kojem je mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi branila svoju zemlju u sjedištu Međunarodnog suda pravde (ICC) u Den Haagu, Holandija.

Magazin navodi da je Suu Kyi izgledala "pribrano i smireno", s "cvijećem u kosi", dok je pred sudom branila svoju zemlju u slučaju genocida počinjenog nad Rohinja muslimanima, prenosi Al Jazeera.

U ironičnom tonu, magazin skreće pažnju na činjenicu da je 1991. godine Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade, koji je mijanmarskoj čelnici dodijelio Nobelovu nagradu za mir, opisao Suu Kyi kao "važan simbol u borbi protiv ugnjetavanja" i inspiraciju za one "koji nastoje postići mir, ljudska prava i etničko pomirenje mirnim putem".


Međutim, Suu Kyi je za brojne demonstrante koji su se okupili ispred sjedišta ICJ-a, nastavlja Economist, sasvim suprotno od toga, jer je vide kao apologetkinju "zvjerstava" vojske svoje zemlje, "progoniteljicu etničkih manjina i podstekračicu masakra".

Mijanmarska čelnica je na ročištu u srijedu priznala je da je moguće da je vojska njene zemlje koristila nesrazmjernu silu prema muslimanima Rohinjama u pokrajini Arakan (Rakhine), ali je odbila priznati kako je namjera tih vojnih operacija bila činjenje genocida.

Zapadnoafrička država Gambija pokrenula je slučaj pred ICJ-om, ispred Organizacije islamske saradnje (OIC), protiv Mijanmara (ranije Burme), zbog kršenja Međunarodne konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine.

Economist navodi da je sud čuo "zastrašujuće" opise masovnih strijeljanja, odrubljivanja glava, bacanja novorođenčadi u zapaljenje kuće i masovnih silovanja žena.

Mnogi simpatizeri mijanmarske čelnice pokušavali su je osloboditi tereta "masakra nad Rohinjama", govoreći kako je nemoćna da to spriječi i da bi izgledala bespomoćno ako bi samo osuđivala.

Britanski magazin dalje kaže da je Suu Kyi mogla poslati "nižeg državnog službenika" da predstavi slučaj svoje zemlje na sudu u Haagu.


Umjesto toga, glasno je promovirala svoj zadatak u Haagu, znajući dobro da mali broj Burmanaca saosjeća s Rohinjama, koje u Mijanmaru smatraju ilegalnim imigrantima iz Bangladeša i prijetnjom budističkom identitetu zemlje.

Širom Mijanmara organizirana su okupljanja na kojima je Suu Kyi slavljena kao "neumorna braniteljica nacionalnog ponosa".

Economist smatra kako je teško izbjeći zaključak da Suu Kyi iskorištava nesreću Rohinja da bi povećala šanse svoje stranke na izborima koji će biti održani 2020. godine.

Poricanjem da su Rohinje pretrpjele zločine počinjene nad njima, Suu Kyi se pretvorila u zlikovca koja se odbija izviniti za te zločine, prenosi Al Jazera.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!