[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/quarantine-4925797-1920.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/100x73\/quarantine-4925797-1920.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/22\/quarantine-4925797-1920.png","size":"255.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Od 18 sati zabrana kretanja za sve, evo koje dokumente morate imati ako još uvijek idete na posao

 Uvažavajući činjenicu da je Federalni štab civilne zaštite donio Naredbu kojom se od danas u vremenu od 18:00 do 5:00 sati na području Federacije Bosne i Hercegovine zabranjuje kretanje građana, ovom prilikom naglašavamo obavezu pridržavanja navedenog ograničenja, a Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo će poduzeti neophodne aktivnosti s ciljem provođenja navedene Naredbe na području Kantona Sarajevo.

Izuzetak od navedenog ograničenja su zaposlenici koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) na području FBiH, kao i zaposleni kojima se proces rada odvija u smjenama, uz napomenu da se radi o onim procesima rada kojima ranijim odlukama nije zabranjeno vršenje djelatnosti.

S tim u vezi, obavještavamo zaposlene čije je kretanje neophodno u vezi sa naprijed navedenim aktivnostima, da su prilikom kontrole od strane policijskih službenika u obavezi sa sobom imati:

1)   lične identifikacione dokumente po osnovu kojih se može provjeriti njihov identitet,

2) dokaz o radnom statusu (npr. iskaznica određenog organa, zdravstvene ili druge ustanove, novinarske agencije, određenog preduzeća ili sl.),

3) potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od strane odgovorne osobe kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.

Ukoliko poslodavac svojim radnicima ne izdaje iskaznice kao vid dokaza o radnom statusu potrebno je da isto konstatuje prilikom izdavanja potvrde iz prethodnog stava.

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo će, u skladu sa svojim ovlaštenjima, poduzeti zakonom propisane mjere i radnje s ciljem provođenja aredbi nadležnih organa i institucija, te će eventualne neodgovorne pojedince sankcionisati u skladu sa zakonom i drugim propisima, poručuju u saopćenju iz MUP-a KS.

U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će isti biti sankcionisani izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave sa vršenjem istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primjenjena mjera lišenja slobode.

Napominjemo da je i dalje na snazi Naredba kojom se u potpunosti zabranjuje kretanje osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

Apelujemo na sve građane da se u potpunosti pridržavaju Naredbi donesenih od strane nadležnih organa i institucija, te time daju svoj doprinos na sprečavanju širenja koronavirusa zbog kojeg je proglašeno stanje nesreće, odnosno, vanredno stanje u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!