[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/hp-mostar-foto-ulaza-zgrade-11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/100x73\/hp-mostar-foto-ulaza-zgrade-11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/05\/hp-mostar-foto-ulaza-zgrade-11.jpg","size":"96.86","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Oba sindikata HP-a Mostar napustila pregovore o novom Kolektivnom ugovoru

Nakon više od dva mjeseca pregovora o novom Kolektivnom ugovoru za područje djelatnosti poštanskog prometa u FBiH oba sindikata HP Mostar napustila su pregovore.

"Razlog napuštanja je neprimjereni i drzak istup predstavnika Vlade FBiH Zlatka Hurtića koji je na uvredljiv i krajnje neprimjeren način komentirao sastav pregovaračkog tima ispred Sindikata, te problematizirao sudjelovanje u radu ovlaštenih predstavnika Sindikata Hrvatske pošte Mostar i Nezavisnog sindikata djelatnika Hrvatske pošte Mostar na samom sastanku", navode iz tih sindikata.

Time je, kako kažu, doveo u pitanje legitimnost procesa kolektivnog pregovaranja i tim činom je "poslana poruka da ovlašteni predstavnici preko 700 radnika Hrvatske pošte d.o.o. Mostar uopće nisu bitni".

"Izjavom što to mi pričamo i da uopće ne zna šta mi tu radimo Hurtić je reagirao na naše argumentirane primjedbe kako se novim člankom Kolektivnog ugovora krši Zakon o radu i direktno pogoduje jednom sindikatu, u ovom slučaju Sindikatu BiH Pošte", ističu iz sindikata HP-a Mostar.

Naglasili su kako su prije posljednjeg sastanka održanog 2. ožujka ove godine sva tri sindikata imala usuglašene prijedloge izmjena kolektivnog ugovora koji su bili bazirani na poboljšanju socijalnog i materijalnog položaja radnika i mogućnosti učestvovanja predstavnika radnika u donošenju odluka za to.

Tako sročeni prijedlozi, kako dodaju, poslani su predstavnicima uprava i Vlade FBiH, no oni na iste nisu dali odgovor nego su poslali svoj prijedlog izmjena Kolektivnog ugovora "koji je u najmanju ruku po radnike nepovoljan i niti u jednoj riječi se ne dotiče poboljšanja materijalnog statusa radnika".

"Predstavnici Sindikata BiH pošte su prvobitno zajedno s nama odbili prijedloge uprava i Vlade FBiH, da bi nas neposredno pred zadnji sastanak obavijestili kako su donijeli odluku o prihvaćanju novog Kolektivnog ugovora kako je predložen od strane uprava i Vlade FBiH.

Naša je odluka kao Sindikata bila da nećemo podržati ovaj prijedlog Kolektivnog ugovora koji umanjuje prava radnika i omogućuje upravama da se direktno miješaju u rad sindikata, te da na isti nećemo staviti svoj paraf", navodi se u priopćenju.

Iz sindikata napominju kako su predstavnici Uprave HP Mostar ostali na pregovorima koje su oni napustili.

"Isto tako ne samo da su podržali ovakav Kolektivni ugovor nego su i mnoge promjene u njemu koje idu na štetu radnika sami inicirali. Novi kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa u FBiH neće poboljšati materijalni ili pravni položaj radnika, niti uvjete rada, te je čak nepovoljniji od prethodnog. Kroz ovaj Kolektivni ugovor su uprave poštanskih operatera u FBiH dodatno osnažile svoj utjecaj, ograničile rad i djelovanje Sindikata što je zabranjeno zakonom", istaknuli su iz sindikata HP-a Mostar.

Poručili su kako sindikatima preostaje da pokušaju svoje zahtjeve, a naročito one o povećanju koeficijenta, toplog obroka, naknade za minuli rad, naknade za prijevoz i dodatka na prekovremeni, noćni i rad nedjeljom i blagdanima realizirati kroz razgovore s Upravom HP-a u novom Pravilniku o radu HP d.o.o. Mostar.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!