[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/27\/nutella-2064069-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/27\/100x73\/nutella-2064069-960-720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/07\/27\/nutella-2064069-960-720.jpg","size":"404.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Provje(t)reno / Provjereno

Nutella izaziva rak?!

Evropska agencija za bezbednost hrane, EFSA, je u maju 2016. godine objavila izvještaj u kojem se navodi da palmino ulje, obrađeno na temperaturama višim od 200C, sadrži glycidol estera masne kiseline (GE), a za to od ranije postoje brojne studije koje ukazuju da je kancerogen.

Reddit via user MrFlow
Reddit via user MrFlow

 

Zbog toga je ova slika izazvala veliku pažnju na internetu. EFSA tvrdi da ne postoji zdrava količina glycidola koji se može unijeti hranom. U medijima su se nakon toga pojavili naslovi koji upućuju na to da Nutella izaziva rak. Međutim, nije sve tako jednostavno. 

Palmino ulje se ne nalazi samo u Nutelli. Ovo ulje se u raznim procentima može pronaći u većini procesuirane hrane. Procjenjuje se da je palmino ulje sastojak u preko 50% svih industrijskih proizvoda. Neki od njih su musliji, peciva, grickalice, proteinski barovi i dijetalne čokoladice, čokolada, biljni namazi, a čak se može pronaći u različitim kozmetičkim i higijenskim proizvodima.

Palmino ulje samo po sebi je obično biljno ulje, ali da bi se od njega dobio namaz, obrađuje se hidrogenizacijom, procesom prevođenja masti iz tečnog u čvrsto stanje dodavanjem atoma vodika, da bi bilo mazivo i nekvarljivo, i obradom na visokim temperaturama, da bi izgubilo prirodnu boju i miris. Tako se u proizvodnji palminog ulja stvaraju nusprodukti, kao što su transmasne kiseline koje ga zagađuju. Ulje se stavlja svuda gde je potrebna mast, zato što je jeftinije od svih ostalih vrsta masti, te takav proizvod u proizvodnji košta manje. Palmino ulje je na tržištu jeftinije čak i od suncokretovog ulja, koje važi za najjeftinije biljno ulje.

Proizvođač štedi u proizvodnji i isporučuje potrošaču proizvod koji je ukusan, ali nije niti hranjiv niti zdrav. Na potrošaču ostaje da odluči o svojim prioritetima.

Podijelite ovaj članak!