[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/zana.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/100x73\/zana.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/05\/06\/zana.jpg","size":"51.75","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

NUNS nominovao bh. novinarku Žanu Kovačević za Nagradu za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ 2021

Žiri za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo Dejan Anastasijević koji već 16-tu godinu zaredom dodjeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) uz podršku ambasade SAD, donio je ove godine odluku o nominacijama u tri kategroije: elektronski, štampani i online mediji.

Na konkurs se prijavio čak 61 novinar iz 22 medija sa 47 istraživačkih radova. Nagrada se inače dodjeljuje za istraživačke novinarske radove koji se bave temama za koje se smatra da su od izuzetne važnosti za građane teritorije na kojoj se medij distribuira, emituje ili koristi i otkrivaju i dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli vlastitim radom.

Među nominovanim je bh. novinarka Žana Kovačević za emisiju „Al Jazeera Kodex: Za(blud)a“ koja je emitovana na Tv Aljazeera Balkans.

O kakvoj se konkurenciji radi pokazuju ostali nominovani u istoj kategoriji među kojima su: Brankica Stanković, Irena Stević, Mina Milanović za serijal „Insajder – Politika kao biznis, država kao partijski plijen“ emitovan na N1, zatim Jelena Zorić za emisiju „Optužnica – Jovanjica“ koja je također emitovana na N1i Senka Vlatković Odavić za emisiju „Male velike priče u doba korone: Kadija – pravda u krizi“ koja je emitovana na NovaS.

Emisija Žane Kovačević bila je posvećena slučajevima pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC).

-Bilo mi jako važno da su sve te žrtve meni poklonile povjerenje. Vjerovali su da to što su mi ispričali neću zloupotrijebiti ni na koji način i javnosti predočiti njihovu priču onakvu kakva je zaista. Jedan od tih slučajeva je i Vladika vranjski. Vođen je sudski proces za pet slučajeva, ali nije bilo sudskog epiloga. Tri su odbačena zbog zastare, a dva zbog nedostatka dokaza. Rijetko ili nikada se desilo da se o tim slučajevima u SPC raspravlja na nekom inostranom sudu. Tu je i slučaj bivšeg vladike Kačavende. Žrtve su pokušale pronaći pravdu na sudu u Londonu – kaže Kovačević za portal Startbih.ba.

Ističe kako je ovom pričom imala namjeru da javnost zaista sazna za muke i stradanje kroz koju su prošli ti, danas ljudi, a tada djeca, ali i svi oni koji su im pokušali pomoći.

-Bilo je takvih i među sveštenstvom, ali su svi stradali. Čak i danas se satanizuju. Bilo bi jako važno da svi oni koji i danas trpe i ćute upravo zbog satanizacije, progovore. Nadam se da će i mediji u budućnosti kontinuirano pisati o ovakvim stvarima – dodaje Kovačević.

Proglašenje pobjednika biće održano sutra (07. maja).

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!