[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/211012-ukctuzla-oprema.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/100x73\/211012-ukctuzla-oprema.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/12\/211012-ukctuzla-oprema.jpg","size":"65.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Novom opremom unaprijeđena digestivna endoskopija na UKC-u Tuzla

Na Klinici za interne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra u Tuzli danas je predstavljen novi ERCP aparat koji će unaprijediti i otvoriti mogućnosti za izvođenje novih dvadeset procedura iz oblasti digestivne endoskopije.

- Radi se o jednom značajnom zanavljanju endoskopske opreme u sklopu gastrologije i hepatologije u Klinici za interne bolesti. Skoro 15 godina niti jedan novi aparat nije ušao u kliniku vezano za gastrologiju, tako da smo imali strašnih problema sa kvarovima i imali smo nemogućnost da do samog kraja pratimo sve one važeće svjetske vodiče - izjavio je v.d. načelnika, prof.dr.med.sci. Nermin Salkić.

Nabavkom ove opreme Klinika za gastrologiju i hepatologiju će moći pratiti sve svjetske vodiče. Radi se o dva endoskopska stupa vrhunske kvalitete, tri endoskopa te modernoj elektrohiruškoj jedinici koja će omogućiti mnogo novih procedura za pacijente. Ovim je, kako je rečeno, značajno unaprijeđena kompletna digestivna endoskopija u sklopu Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

- S obzirom da smo dolaskom nove opreme mi napokon zaokružili jednu cjelinu gdje svi pacijenti sa područja Tuzlanskog kantona neće biti osuđeni na odlazak u druge ustanove, nego će sva neophodna medicinska skrb biti omogućena u UKC Tuzla – izjavio je direktor UKC Tuzla Alen Kamerić.

Klinika gastrologije i hepatologije je novom opremom pojačana kako hardverski, tako i softverski, a šef Klinike za gastrologiju i hepatologiju Predrag Jovanović kaže da su pored nove opreme dobili i mlađi kadar ljekara koji će biti budućnost ovog odjeljenja i znati maksimalno iskoristiti novu opremu.

- Važno je da se stanovništvu Tuzlanskog kantona ponudi puno brža i kvalitetnija dijagnostika i terapija što se tiče gastroenteroloških oboljenja, naročito sam ponosan na novi ERCP, aparat naši mladi kadrovi su već na edukaciji van zemlje, kao i na edukaciji koja će pomoći u zbrinjavanju onkoloških bolesnika - istakao je. 

Nabavljena oprema u Kliniku za interne bolesti UKC-a Tuzla je višemilionske vrijednosti.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!