[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/07\/novinarski-dom.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/07\/100x73\/novinarski-dom.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/07\/novinarski-dom.jpg","size":"529.03","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Novinari svugdje meta: HND-u prijeti otimanje imovine

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) upozorilo je danas na pokušaj otimanja svoje imovine. Sporan je naime ugovor o zakupu prostora u prizemlju zgrade, koji je 1990. HND potpisao s tvrtkom U.T.T. Europa 92.

Nakon više od 20 godina, koliko je trajao sudski spor, HND je izgubio parnicu te mora platiti iznos koji s kamatama premašuje dva i po miliona kuna. HND ističe da je tokom tog procesa korišten niz lažnih dokumenta i računa što dovodi u pitanje cijeli postupak. Članica Izvršnog odbora Hrvatskog novinarskog društva Slavica Lukić kazala je današnjoj pres konferenciji u Zagrebu da je tačno da su izgubili spor protiv stečajne mase Europa 92 s određenim Osobnim identifikacijskim brojem (OIB), ali i upozorila da se taj broj ne može pronaći u sudskom registru kada se ukuca.

-Dvije trećine tog iznosa otpada na zateznu kamatu. Sva sporost hrvatskog pravosuđa se prelama preko leđa HND-a. HND je središnje mjesto obrane novinarske profesije – poručio je Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Podsjećamo, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) primilo je u septembru prošle godine pravomoćnu sudsku presudu kojom je okončan 25 godina dug sudski postupak kojeg je tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o iz Zagreba pokrenula protiv HND-a. Pravomoćnom presudom HND-u je naloženo da navedenoj tvrtki isplati iznos od 126.616 eura u kunskoj protuvrijednosti s pripadajućim zateznim kamatama koje teku od 1993., kad je ta tvrtka podigla tužbu protiv HND-a.

Predmet ovog sudskog spora je Ugovor o najmu dijela zgrade u vlasništvu HND-a u Perkovčevoj 2 u Zagrebu koji je sklopljen u srpnju 1990. godine između HND -a i trojice zakupaca - Ante Matića, Ante Tabaka i Ante Ercegovića. Kako zakupci ni nakon više od dvije godine nisu dovršili preuređenje prostora niti su plaćali najam, HND je raskinuo ugovor o zakupu te 1993. ishodio sudsku deložaciju najmoprimca iz zgrade HND-a. Tvrtka U.T.T. Europa 92 d.o.o., koju su osnovali zakupci, je u novembru 1993. protiv HND-a pokrenula sudski spor u kojem je tražila povrat uloženog novca u preuređenje prostor u zgradi HND-a kojeg je unajmila.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!