[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/kozjak-med.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/100x73\/kozjak-med.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/08\/07\/kozjak-med.jpg","size":"89.60","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Novi kvalitetni med iz Hercegovina stiže na tržište

Sweden/USAID FARMA II projekt je pomogao BKV Group d.o.o. iz Bileće da nabave opremu za proizvodnju i da razviju brend. BKV je sada spreman da lansira novi visokokvalitetan med pod markom Kozjak.

BKV Group d.o.o. osnovan je u Bileći 2011. godine. Kompanija je na početku poslovala kao poljoprivredna apoteka koja je prodavala pčelarsku, ali i drugu poljoprivrednu opremu, sirovine i proizvodila hranu za pčele. 

Rade Kozjak, koji vodi firmu, kaže da je saradnja sa pčelarima iz Bileće, Trebinja, Stoca, Čapljine i okolnih gradova, u njima probudila želju da se također počnu baviti otkupom, preradom i prodajom meda.

- Umjesto da na policama supermarketa konstantno gledamo uvozni med, željeli smo bh. tržištu ponuditi domaći, lokalni hercegovački med, kao i da ga počnemo izvoziti - kaže Rade.

Ali, dodaje on, nismo željeli da to bude bilo kakva vrsta meda. 

- Željeli smo ponuditi proizvode vrhunskog kvaliteta, kontrolisane u adekvatnim laboratorijima, koji bi isprva bili čisto hercegovački, a nakon što bi se naš posao razvio, u ponudu bismo uključili i med iz drugih dijelova zemlje - nastavlja on.

Baš u vrijeme kad je BKV Group d.o.o. definisao svoju novu i dodatnu poslovnu aktivnost, 2017. godine, Sweden/USAID FARMA II projekt je objavio javni poziv za projektne prijedloge koji bi doprinjeli razvoju konkurentnosti pčelarskog sektora u BiH. 

- Vidjeli smo taj poziv, a u njemu smo prepoznali mogućnost da ostvarimo naše planove - kaže Rade Kozjak.

Dodaje da su imali objekat površine 3.500 kvadratnih metara koji su mogli pretvoriti u pogon za preradu meda. Investirali su u renoviranje objekata, a FARMA II projekt je obezbijedio sredstva za nabavku mašni za pakovanje meda i mednih sirupa. 

- Sada tim mašinama možemo puniti razna pakovanja meda u staklenkama od 100 do 1.000 grama, te mala ugostiteljska pakovanja u foliji od pet do 30 grama, za sektor ugostiteljstva i hotelijerstva - pojašnjava Kozjak. 

Kaže da, dok su mašine pokrile operativnu stranu cijele priče, projekat im je također pomogao i da razviju svoj brend Kozjak, sve etikete, kao i profesionalnu web stranicu.

U sklopu podrške koja je pružena BKV-u organizovana je i obuka za deset mladih pčelara, koji će postati njihovi budući kooperanti, a administartorica društvenih medija Kozjak meda je nedavno prisustvovala webinarima o online prodaji i promociji koje je organizovao Sweden/USAID FARMA II projekt.

BKV je kreirao program sa 38 Kozjak proizvoda na bazi meda. Za potrebe uvođenje na tržište prva tri proizvoda, hercegovački med, med za djecu, i med sa orasima, bademima i lješnjacima, oni su sklopili ugovore o otkupu meda sa 50-ak pčelara, i žele dodatno proširiti mrežu pčelara s kojima sarađuju.

- Dosta vremena smo posvetili samom razvoju brenda, te da sve stavimo na svoje mesto u proizvodnji. Ove godine smo napravili naše prve proizvode, i iako ćemo med tek početi prodavati na bh. tržištu, mogu reći da ga nemamo dovoljno. Imamo nekih 10 tona, što je minimum koji nam treba da bi mogli ponuditi naše proizvode velikim trgovinskim lancima - kaže Rade Kozjak.

Dio njihovog poslovnog plana je i izvoz i zbog toga će morati otkupiti mnogo više meda. Trenutno pregovaraju s jednim od većih maloprodajnih lanaca u BiH kako bi krenuli sa prodajom svojih proizvoda, a imali su i kontakt s potencijalnim uvoznikom u Crnoj Gori. 

- Nadamo se da će sve ovo ići kao treba, a kada se to desi, nastojat ćemo da sarađujemo sa što je moguće više pčelara u Hercegovini, kao i cijeloj BiH. Do tada ćemo se nadati da će vrlo brzo svi u BiH imati priliku da probaju Kozjak med - naglašava Rade Kozjak, saopćeno je iz  Sweden/USAID FARMA II projekta.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!