[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/160618-te-tuzla.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/100x73\/160618-te-tuzla.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/08\/16\/160618-te-tuzla.jpg","size":"389.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Novalić: Brojne prednosti izgradnje bloka 7 TE Tuzla (VIDEO)

Postoji konsenzus da je izgradnja bloka 7 Termoelektrane Tuzla neophodna za stabilnost elektroenergetskog sistema BiH, a početak radova mogao bi uslijediti u septembru ove godine.

Federalni premijer Fadil Novalić navodi da su brojne prednosti izgradnje ovog bloka, od ekoloških, ušteda u potrošnji uglja do novih radnih mjesta.

-Danas smo to stavili na dnevni red sjednice Vlade Federacije BiH, a kad napusti Vladu FBiH u petak onda čeka sljedeće sjednice Parlamenta koje će, bez obzira na političku krizu, biti sazvane u septembru, jer niko nema ništa protiv ovog projekta - izjavio je Novalić.

Prema riječima federalnog premijera, sistem termoelektrana kakav sad imamo je neodrživ jer su one stare i po 40 godina.

- One su ubice zdravlja. Smještene u gradu Tuzli dugo vremena proizvode vrlo negativne posljedice na zdravlje ljudi. Inače, nove termoelektrane su stotinu puta čistije, a naprimjer u Njemačkoj možete vidjeti da stoje u centru grada i pored rijeke - dodao je Novalić.     

Izuzme li se ekološki aspekt, ostaju uštede jer se za istu proizvedenu količinu električne energije troši i za trećinu uglja manje, što u konačnici rezultira opstankom ekonomije.

- Opstaje ekonomija koja je vrlo značajna u Tuzlanskom kantonu – ekonomija uglja i struje koja jeste provikana kao nepoželjna, međutim još uvijek se bez nje ne može. Termoelektrane se grade i u Njemačkoj, Poljskoj, Grčkoj ovog momenta, pa čak i u Švedskoj – kazao je Novalić.  

Iako su termoelektrane simboli prljave tehnologije, u našem slučaju većinski dio proizvedene električne energije mora poteći iz njih.

Prema riječima premijera Novalića, Tuzla, odnosno TK bi novi termoblok mogli imati za najkasnije pet godina.

Pogledajte VIDEO

Podijelite ovaj članak!