[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/izrael-jerusalem-palestincka-naselja-rusenje-jul-2019-wafa.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/100x73\/izrael-jerusalem-palestincka-naselja-rusenje-jul-2019-wafa.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/23\/izrael-jerusalem-palestincka-naselja-rusenje-jul-2019-wafa.jpg","size":"415.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Norveško vijeće za izbjeglice osudilo izralesko rušenje palestinskih naselja

Jučerašnje izraelsko rušenje deset zgrada u naselju Sur Baher u istočnom Jerusalemu, u kojima se nalazilo oko 70 stanova, predstavlja teško kršenje Međunarodnog humanitarnog zakona i uvodi opasan presedan, saopćilo je Norveško vijeće za izbjeglice (NRC) u utorak.

Većina zgrada se nalazi i područjima A i B, koji se nalaze pod palestinskom građanskom kontrolom, uključujući planiranje i izgradnju, piše palestinska novinska agencija WAFA.

- Izraelsko opravdanje da se radi o sigurnosti predstavlja opasan presedan koji ostavlja na hiljade Palestinaca u opasnosti da se tako nešto može i njima desiti. Kada dođe do teškog kršenja međunarodnog humanitarnog zakona onda međunarodna zajednica treba da reaguje - rekla je Kate O'Rourke, direktorica NRC-a u Palestini.

Izraelska vojna naredba izdana 2011. godine odredila je tampon zonu od 100 do 300 metara s obje strane granične ograde u Sur Baheru i zabranila izgradnju u području naselja Wadi al-Homsu kao sigurnosnu mjeru. Iako je teško procijeniti broj objekata koji se suočavaju sa sličnim rizikom, lokalni stanovnici kažu da bi u Sur Baheru moglo doći do povećanog rizika za rušenja oko 100 zgrada.

Sur Baher zemljište u područjima A, B i C ostaje dio Zapadne obale, ali put izraelske separacijske barijere ostavio ih je na izraelskoj strani, sprječavajući Palestinsku vlast u pristupu ili pružanju usluga tim područjima. Međutim, Palestinska uprava i dalje izdaje dozvole za gradnju stanovnicima, u skladu sa sporazumom iz Osla.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!