[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/migranti-lezbos-ana.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/100x73\/migranti-lezbos-ana.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/08\/migranti-lezbos-ana.jpg","size":"493.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Njemačka upozorava na haotično ponovljanje priliva migranata iz 2015. u EU

Njemačka je u utorak upozorila na ponavljanje haotičnog priliva migranata koji se dogodio  2015. godine kada je Europska j unija bila nespremna, pri čemu su Grčka i Kipar  upozorili na alarmantan porast dolazaka migranata  iz susjedne Turske.

Ministri EU-a sastali su se danas u Luxembourgu  kako bi razgovarali o migracijama, jer je Grčka ponovno postala glavni ulaz u Evropu za ljude koji bježe od ratova i siromaštva na Bliskom Istoku, Aziji i Africi, a američki podaci pokazuju da je do sada gotovo 45.600 dolazaka morskim putem, prenosi Reuters.

"Ako ostavimo sve zemlje na vanjskoj granici EU-a (da se brinu za sebe), nikad neće postojati zajednička evropska politika azila", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer.

"A ako ne bude zajedničke evropske politike azila, postoji opasnost da se nekontrolirana imigracija ponovno dogodi u cijeloj Evropi. To smo već vidjeli i ne želim da se to više ponovi, rekao je Seehofer novinarima u Luksemburgu.

Blok je oprezan bilo kakvom ponovljavanju krize iz 2015. godine koja je uzrokovalavelike podjele među državama EU-a, preopteretila socijalne i sigurnosne službe i pojačala podršku populističkim, antimigracijskim, euroskeptičkim i krajnje desnim strankama.

Pritisak na pretrpane grčke migrantske kampove na njenim egejskim otocima iznova raste. Humanitarna organizacija Oxfam izjavila je da je preko 13.000 muškaraca, žena i djece sada u kampu Moria na Lesbosu koji je bio namijenjen za smještaj 3.100 ljudi.

"Situacija djece u kampu Moria posebno je zabrinjavajuća", navodi Oxfam, ističući da su mnogi maloljetnici sami, bez rodbine ili drugih odraslih koji se brinu o njima.

Dogovor s Turskom koji je suzbio dolazak migranata, iako su ga grupe za ljudska prava kritizirale zbog podcjenjivanja međunarodnog humanitarnog prava i otežavanja patnje izbjeglica i migranata koji su već u nevolji, pomogao je EU da okonča krizu 2015. godine.

Zauzvrat za pomoć Ankare u održavanju čvrstog  zida migracija u Evropu, Unija je je pristala potrošiti šest milijardi eura na izbjegličke projekte u Turskoj. EU kaže kako je novac već dostavljen, ali Ankara to osporava i traži više.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!