[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/astrazeneca-vakcina-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/100x73\/astrazeneca-vakcina-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/24\/astrazeneca-vakcina-twitter.jpg","size":"35.46","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Njemačka očekuje 16 miliona doza vakcina AstraZeneca u drugom kvartalu

Njemačka očekuje da će dobiti 16 miliona doza vakcina AstraZeneca protiv koronavirusa u drugom kvartalu, saopćilo je ministarstvo zdravstva u srijedu.

To bi moglo predstavljati dupli manjak od ranije preuzetih obaveza te kompanije,  sudeći po ugovoru s EU koji je procurio u javnosti.

Reuters  je javio u utorak kako se očekuje da obim isporuka vakcina bude upola manji od onoga koji je AstraZeneca ugovorila za drugi kvartal.

U današnjem saopćenju, ministarstvo zdravstva potvrdilo je njemačke progonoze isporuka navedene u internom dokumentu, koje ranije nisu objavljene u javnosti.

Sudeći po dokumentu, od 22. februara, očekuje se da Njemačka primi 33,8 miliona doza vakcina od AstraZenece u trećem kvartalu.

Njemačka očekuje ukupno 56,3 miliona doza od AstraZenece u okviru ugovora koji je sklopila EU, što iznosi 18,7 posto od 300 miliona doza namijenjenih za EU.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!