[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/22\/gras-tramvaj.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/22\/100x73\/gras-tramvaj.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/22\/gras-tramvaj.jpg","size":"95.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ni kulture, niti discipline: Zbog kršenja mjera sigurnosti u tramvaju morala reagirati policija

Jutros je u tramvaju na stajalištu u blizini Elektroprivrede morala reagirati policija kako bi uspostavila red među putnicima te omogućila  nastavak rada gradskog prevoza u glavnom gradu BiH. 

 Naime, u tramvajima,  prema naredbama Kriznog štaba FBiH, smije biti najviše 25 ljudi, postoje označena mjesta na kojima je zabranjeno, odnosno dozvoljeno boraviti, revizor i vozač kontrolišu protok putnika.

No, jutros su se, prema riječima jednog od očevidaca ovog događaja, njih dvojica malo zapričali, pa im je kontrola promakla, broj putnika se povećavao mimo dozvoljenog, stajalo se i sjedilo i tamo gdje je zabranjeno.

A onda je eskaliralo. Kada je vozač zamolio " prekobrojne" putnike koji su stajali ili sjedili na mjestima gdje je to zabranjeno da izađu i sačekaju drugi tramvaj oni su to odbili- nisu htjeli izaći.

20200522-091030-min.jpg

Na kraju je vozač bio primoran pozvati policiju koja je došla na lice mjesta. Nakon kraćeg ubjeđivanja, u tramvaju je ostao dozvoljeni broj putnika dok su ostali napustili vozilo.

Neki nisu imali vremena niti strpljenja čekati policiju da se ova nemila situacija razriješi i da prevoz ponovo bude u funkciji. Uputili su se na taksi ili pješice- prethodno uredno plativši kartu za gradski prevoz.

 Slična situacija se desila i jutros na Stupu gdje nakon više od 30 minuta kašnjenja uspostavljen gradski saobraćaj.

- Kulture ponašanja u javnom prevozu nam je uvijek nedostajalo, ali mi nije jasno kako se danas, u ovoj situaciji, naši građani ne opamete i ne discipliniraju- prokomentarisao je očevidac ovog događaja.

A moraćemo da se navikavamo na nove i propisane mjere predostrožnosti, način ulaska i izlaska iz vozila, držanje propisane distance, korištenje zaštitne opreme kako putnika tako i vozača i sve će to biti dio nove kulture ponašanja u javnom prevozu. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!