[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/fed-zs.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/100x73\/fed-zs.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/06\/29\/fed-zs.jpg","size":"95.15","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Nemojte se iznenaditi ako vas narednih dana kontaktira Zavod za statistiku

Iz Federalnog zavoda za statistku (FZS) obavještavaju javnost u Federaciji BiH da će se, počevši od 01.07.2020. godine, u trajanju od 22 dana (uz mogućnost produženja terenskog rada do 7 dana) u okviru projekta „Podrška statističkom sistemu Bosne i Hercegovine za pripremu glavnog okvira za uzorak“ na teritoriji Federacije BiH provesti treći val anketiranja domaćinstava za potrebe ažuriranja statističkog okvira uzorka.

Anketiranje će provoditi akreditovani anketari koje angažuje istraživačka agencija Prism Research Consulting iz Sarajeva uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Bosni i Hercegovini za potrebe zvaničnih statističkih institucija u Bosni i Hercegovini.

Statističke institucije u BiH po prvi put od 2009. godine rade ažuriranje okvira uzorka s krajnjim ciljem da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje s EU standardima.

Svrha projekta je da se dobije novi statistički okvir uzorka za istraživanja bazirana na domaćinstvima. Novi okvir uzorka će omogućiti složenije šeme odabira uzoraka koje su karakteristične za kontinuirana istraživanja.

 

Istraživanja zasnovana na uzorku jedna su od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini i njihov broj se stalno povećava. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava na kvalitet odabira uzorka i kvalitet rezultata istraživanja, te je ažurirani okvir uzorka preduslov za kvalitetan rad statističkih institucija u BiH.

Ažuriranje okvira uzorka osigurat će visok kvalitet statističkih podataka i pružiti osnovu za prikupljanje i diseminaciju vrijednih, usporedivih, pouzdanih i tačnih podataka i statistika potrebnih za planiranje kratkoročnih i dugoročnih socijalno-ekonomskih razvojnih strategija i praćenje procesa reforme u Bosni i Hercegovini. Također će omogućiti ubrzanje procesa usklađivanja s EU standardom u statistici.

Anketari su prilikom anketiranja obavezni primjenjivati preporučene mjere navedene u Naredbi Federalnog kriznog štaba, koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, ali i na otvorenom javnom prostoru, ukoliko nije moguće održavati propisanu fizičku distancu od dva metra, u cilju zaštite zdravlja anketara i ispitanika.

Prikupljeni podaci koristit će se isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni. Upotreba, povjerljivost i zaštita podataka utvrđena je članovima 36. do 42. Zakona o statistici u Federaciji BiH i primjenjivat će se prilikom statističke obrade predmetnih podataka.

Iz FZS-a poručuju mole kooperativnost i razumijevanje građana.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!